Voortuin

Enkele maanden geleden kwam de voortuin aan bod in de BBC-reeks ‘Great Britisch Garden Revival’.  Tot het begin van de 19de eeuw werden huizen gebouwd tot tegen de straat. Vanaf dan begon men, met onder meer ‘privacy’ in het achterhoofd, een afstand te voorzien tussen de straat en de woning. Tot ergens in het begin van de jaren ’60 besteedden mensen meer energie aan het verzorgen van de voortuin dan het verzorgen van de achtertuin. Langzaam werd de aandacht verschoven naar de tuin achter de woning, en voortuinen werden steeds meer en meer gereduceerd tot een fantasieloos stukje gazon (weinig onderhoud) of parkeerplaatsen voor voertuigen. Het groen moest plaats maken voor kasseien en klinkers, waardoor heel wat straten tot één grote betonvlakte werden herschapen. Ter ere van koning auto werd niet alleen het uitzicht troosteloos maar werden stedelijke gebieden gevoeliger voor watersnood bij felle regenbuien. Veel van deze verharding is immers onvoldoende waterdoorlatend waardoor de riolen steeds meer water te slikken krijgen.

De voortuin vanmorgen, voor de aanvang van de werkzaamheden. De beukenhagen (vooraan, links én rechts) moeten nog uitlopen…

Bij de aanschaf van onze woning was onze voortuin ook één grote parkeerplaats, een flinke 20 cm kiezel over een oppervlak van 800 m². Op een normale oprit en enkele paden in houtschors na (beide waterdoorlatend) is de voortuin nu opnieuw ‘tuin’.

Enkele uren later. De lavendel die vroeger verplant was, werd ook flink gesnoeid. De voortuin is op het zuiden gericht, de lavendel staat dus héél de dag in volle zon. De donkere beplanting is de taxusscheiding

Toen ik het definitieve ontwerp vastlegde trachtte ik van de voortuin een beetje een visitekaartje voor de rest van de tuin te maken. Twee van de vier plantenvakken zijn weelderig gevulde borders, de U reeds vertrouwde Pioenenborder (uit de serie Microzicht), en de enkele weken geleden aangelegde L vormige  border schuin tegenover, die een gedeeltelijke ‘witte & gele’ weerspiegeling tracht te zijn van die (witte & roze) pioenenborder.

De twee andere, grote plantvakken van 3,5 x 4 m, zijn vanmorgen aangelegd. Dat aanplanten ging niet zonder slag of stoot. Terwijl ik eergisteren nog gewaarschuwd had voor verkeershinder, gebeurde er, terwijl ik in de voortuin aan’t werken was, een auto-ongeval recht voor ons huis. Een vreselijke klap, net op ’t ogenblik dat ik met de rug naar de straat stond. Best wel schrikken.

Het beplantingsschema is hier vrij formeel, maar wel met een knipoog. Binnen een strak afgelijnd kader van lage taxushagen en een rode beukenhaag, meandert een taxuskronkel als scheidingslijn tussen een vak Lavendula ‘Hidcote’ en Anemome x ‘Honorine Jobert’. Een klein stukje formele tuin, zonder echte symmetrie. Beide planten bloeien vrij laat in ’t jaar, maar dat is dan een tegengewicht voor de beplanting in de pioenenborders, die eerder vroeg in de zomer zijn hoogtepunt bereikt. Voor de lage hagen gebruik ik Taxus, omdat Buxus totaal ongeschikt is voor haagvormen in een ecologische tuin (aantasting door de schimmels Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi). Bovendien heeft het snoeiafval van Taxus nog nut.

En ook hier weer is ’t aan de plantjes om te groeien. Maar er is weer een stap gelegd naar een tuin die volledig aangelegd is.

 

11 gedachten over “Voortuin

  1. energie te over daar ginds 🙂 Je blijft maar bezig precies. Ben benieuwd naar de voortuin als de plantjes wat groter zijn. Anemonen en lavendel zijn net 2 planten die het hier niet goed doen, met lavendel ben ik daarom gestopt. Staat bij jou wel ideaal.

  2. Bij de aankoop van ons eerste huis, een halfopen bebouwing, hebben we er voor geopteerd om de tuin als het ware rond het huis te laten lopen, zodat het een geheel werd. De afsluiting plaatsten we vooraan. Ons huidige huis is zo geplaatst dat de tuin opnieuw rond het huis loopt. Een echte voortuin hebben we daardoor niet. Maar wel best mooi wat je er van maakte. Je hebt de luxe om de parking voor auto’s grotendeels achterwege te laten omdat de gemeente (of de provincie) voor parkeerplaatsen zorgde 🙂

  3. Wat een werk allemaal. Ik heb daar het geduld niet voor op de een of andere manier, dat is wel eens een beetje jammer. Ik wil een paradijselijke tuin met minimale inspanning. Zo werkt het niet. Helaas… 🙂

  4. Mooie aanleg en inderdaad, je ziet nog vaak huizen waar de voortuin een “noodzakelijk kwaad” is en dus ofwel een grindveld dan wel beton voor de auto’s. Wij hebben de onze 2 jaar geleden heraangelegd en ze maakt nu een aansluiting naar de achtertuin, nadat de vorige eigenaar er een allegaartje van had gemaakt (van 30 soorten telkens één exemplaar bijvoorbeeld).

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: