Micro-zicht

Een tijdje geleden lanceerde Zem haar eerste ‘bodemzicht‘. Iedere maand een foto van een klein stukje tuin, om de evolutie doorheen het jaar op te volgen. In tegenstelling tot het Eerste Gezicht geen wijds beeld van de tuin, maar de evolutie van een klein stukje tuin. Een knap idee, en dus treed ik met plezier in haar voetsporen. Ik pas het wel lichtjes aan voor mijn tuin, het stukje dat ik toon is de pioenenborder van de voortuin, ongeveer 6m² groot.


Net zoals elders in de tuin zijn de planten nog jong. Bovendien ga ik de volgende weken nog enkele aanpassingen doorvoeren. Zo zal het siergras een andere plaats krijgen wegens veel te centraal opgesteld. Er staan ook nog enkele flinke kluiten Geranium pratense die ik ga verplaatsen naar de bloemenweide (ze worden in deze border vervangen door mijn favoriete Geranium ‘Patricia’).

De eerste foto is een bovenaanzicht, de tweede foto een vooraanzicht.
In dit stukje vind je naast 5 pioenen (‘Soft Salmon Joy’, ‘Abalone pearl’,  ‘Laura Dessert’ , ‘Jan Van Leeuwen’ en de botanische rariteit Paeonia obovata ‘alba’) – ’t is dan ook een pioenenborder – ook nog heel wat andere planten, die staan te trappelen van ongeduld om hun schoonheid te tonen: Echinacea ‘Solar Flare’, Geranium ‘Patricia’, Verbascum chaixii, Anemona x’September Charm’, Gillenia trifolita, Phlox ‘Lichtspiel’, Digitalis ferruginea, Aquilegia, Imperata cylindrica ‘Red Baron’.


In het begin van ’t jaar is deze border vreselijk kaal, volgend jaar zouden hier nog enkele narcissen en krokussen worden aangeplant om ook deze periode wat op te fleuren..
Kaal en best saai dus, maar dat zal vrij snel veranderen hoop ik. Zelf ben ik benieuwd in welke mate de Akelei en de Toorts zich zelf zullen uitgezaaid hebben. De meeste planten (Phlox, Verbascum, Paeonia) beginnen trouwens al uit te lopen door de aanhoudende warmte. Ik zie dit de eerste twee weken niet direct veranderen…

15 gedachten over “Micro-zicht

 1. Die eerste foto: op de een of andere manier vind ik het kunst. Dat zonlicht met die fijne schaduwwerking… En dat perfecte vogelvluchtperspectief. En voor de oriëntatie het zijaanzicht.
  Het zal met de spannende plantenkeuze heel boeiend worden dat stukje te volgen.

  1. Dat bovenaanzicht is gefotografeerd vanuit de badkamer, en daarna is er perspectiefscorrectie op toegepast. Dit bordertje zag er dit jaar al redelijk goed uit (veel makkelijke planten die snel groeien), ik ga ervan uit dat het dit jaar nog beter tot zijn recht gaat komen.

 2. Phlox vind ik erg leuk maar dat wil niet groeien bij mij. De Akelei daarentegen steekt spontaan overal de kop op. Grappig hè? Ik woon op kleigrond, misschien heeft dat ermee te maken.

  1. Phlox doet het hier vrij goed (zijn nu al aan ’t uitlopen, en de pollenzijn opnieuw flink toegenomen. Ik dacht wel dat ze wat te lijden hebben van slakkenvraat, misschien vormt dat jouw probleem?
   Akelei is inderdaad een plantje dat vrolijk uitzaait.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: