1 2 3 …

Het eerste week-end van februari is er de jaarlijkse vogeltelling, georganiseerd door natuurpunt.

Dat het dit jaar een pak warmer is dan vorig jaar. Dat is duidelijk te zien aan ons gasverbruik, maar ook aan de bloeiende klaprozen in de tuin en aan de afwezigheid van een aantal wintergasten. Vorig jaar zag ik hier heel wat kepen, dit jaar bleven deze in het hoge noorden overwinteren. Maar ook de andere vogels waren meestal iets minder aanwezig aan de voedertafel. Vooral de merels zijn hier zeldzaam geworden, af en toe zie ik nog een exemplaar maar vorig jaar zag ik er tot tien op een dag. De enige soort die hier dit jaar veel vaker te zien was, zijn de groenvinken.
Dit jaar zou ik dus heel wat minder vogels tellen dan vorig jaar. De vogels hadden toen niet alleen met de koude maar ook met de sneeuw af te rekenen. De verminderde aanwezigheid van vogels is dus eigenlijk een goede zaak, de vogels vinden nog voldoende voedsel in de natuur.

En toch, vorige week was Restaurant De Fruitberg plots volgeboekt. Tientallen vinken en groenvinken deden zich te goed aan het uitgestrooide eten. Was het door de iets koudere temperaturen? Dit week-end waren ze in ieder geval opnieuw ergens anders, want het was hier behoorlijk kalm aan de voedertafel.
De wat hogere temperaturen hadden duidelijk de hormonen laten ontdooien, want ik zag behoorlijk wat territoriaal gedrag bij de koolmezen die de nestkasten aan ’t controleren waren. Begin februari, veel te vroeg natuurlijk.

Toch kon ik het volgende tellen

1 * bonte specht
1 * spreeuw
2 * roodborst
2 * boomklever
14*vink
5 * koolmees
5 * tortelduif
1 * merel
2 * pimpelmees
1 * houtduif
2 * ekster
3 * groenvink
1 * ringmus

De ringmus zie ik hier voor ’t eerst in de tuin.

Het blijft een leuke bezigheid, even een halfuurtje in een stoel naar de tuin kijken naar wat er buiten rondfladdert. Zo zag ik ook nog enkele zwermen vogels overvliegen, waaronder de ‘normale’ soorten zoals spreeuwen, kauwen, meeuwen maar ook een groep van minstens 50 koperwieken.

En U, heeft U ook geteld?

15 gedachten over “1 2 3 …

 1. Natuurlijk hebben we ook dit jaar weer geteld (Ik probeer dit ook maandelijks te doen via http://tuinvogels.natuurpunt.be/login.aspx?redir_url=/mijn_waarnemingen.aspx )
  Ook hier minder “speciale” eetgasten. Dit is het lijstje dat ik zonet invoerde :
  Houtduif 3
  Turkse tortel 6
  Grote bonte specht 1
  Merel 3
  Roodborst 1
  Koolmees 2
  Pimpelmees 4
  Ekster 3
  Winterkoning 1
  Heggenmus 2
  Huismus 9
  Vink 12
  Groenling 1
  Glanskop 1
  Halsbandparkiet 2

  De boomklever is hier normaal ook present ,maar dit jaar heb ik deze nog maar enkele dagen gezien. Er is inderdaad nog eten genoeg in de natuur.

   1. Dankzij Guy Florizoone die in 1974 in het Brusselse Melipark een 50-tal parkieten losgelaten heeft, ondertussen zitten er al enkele duizenden in Brabant. In ’t vervolg uw kooitje beter gesloten houden Guy!

 2. Nope, ik tel nooit; ik vertrouw dat zaakje niet 🙂 Maar puur voor jezelf kan ik me voorstellen dat het leuk is; zo eens kijken wat op een half uur eigenlijk precies passert. Toch een goede ‘oogst’ bij jou; bij ons ook met het koude weer plots veel meer en veel meer soorten vogels op de voederplank; Nestkastgedrag zag ik nog niet.

 3. Wat een variëteit aan vogels. Hier was het op dat vlak bijzonder triest gesteld: 49 (!) mussen, 2 pimpelmezen, 4 koolmezen en 1 merel.

 4. Ik heb niet geteld, wegens acute aandrang om een absurd stukske te plegen. Maar eigenlijk hou ik, als ik thuis ben, constant het vogelbestand in de tuin in de gaten en heb ik wel een globaal idee van hoeveel er van elke soort langskomen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: