Rupsen

Vooraan staat in het gras een grote pol koolzaad. De plant begint steeds meer op een zeef te lijken, en zit vol kleine rupsen van het klein koolwitje. Op de achterzijde van de plant liggen ook nog heel wat eitjes… Volgend jaar zorg ik opnieuw voor enkele van deze planten…

Maar ’t is niet de enige rups in de tuin. De rupsen van de Helmkruidbladwesp (vermoed ik) zijn vakkundig bezig met het vernielen van het loof van de Verbascum chaixii . Toen ik deze rupsen toonde aan mijn oudste zoon begon hij ze spontaan te tellen, een kleine 50 exemplaren

De rozen die ik enkele weken geleden aanplantte beginnen nu allemaal opnieuw te bloeien. In deze bloem zat een rups die volgens mij een beetje verloren gelopen was… Maar in de andere bloem vond ik krek dezelfde rups. Iemand een idee?

11 gedachten over “Rupsen

  1. Gegarandeerd bestaat er ook een sluipwesp die parasiteert op de rups van helmkruidbladwesp, en die op zijn beurt last heeft van die kleine mijten. Dat worden dan helmkruidbladwesprupssluipwespmijten. Ik win! (met scrabble). 🙂

  2. Helmkruidbladwesprups, sluipwespmijten – ik leer hier elke keer weer wat nieuws! Wat ziet die witte rups er vreemd uit. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Zonde hè, die beesten? Ook zo lastig om ervan af te komen volgens mij. Tenminste: als ik kijk naar de rozen in mijn tuin, ik voer al tijden lang een gevecht tegen… Ja, waartegen eigenlijk? Bladluis? Ik weet het niet. De blaadjes worden helemaal kaalgevreten maar ik zie niets. Vreselijk!

    1. Bladluizen eten geen bladeren. Die aangetaste rozenbladeren zijn dan waarschijnlijk rupsen van een bladwesp. Zelf doe ik in zo’n geval niets, zo’n onevenwicht wordt door vogels of sluipwespen hersteld. Alleen wanneer dat echt niet het geval is (een echte plaag) of wanneer het een dier betreft met een vervelend schadegedrag grijp ik in.
      En ik vind die rupsen absoluut geen zonde, enkele gaatjes in de bladeren vormt niet direct een probleem 😉 Ik leer de kinderen ze ook te herkennen en te respecteren. De meeste planten kunnen tegen een stootje.

  3. Die witte rups is echt wel bijzonder, in tegenstelling tot de volgroeide versie. Je hebt trouwens een inspirerende visie op rupsen 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: