Snoeien zwarte framboos

De zwarte framboos (Rubus occidentalis) is, net als de framboos en de braam, een plant uit het geslacht ‘Rubus’. De plant levert in juli kleine zwarte bessen. De smaak is niet vergelijkbaar met frambozen en bramen, de bessen hebben een erg aangename, kruidige smaak. Het verwondert me dat deze plant niet vaker in onze tuinen wordt aangeplant. Dat heeft misschien te maken met de vreselijk vervelende doornen…

Net zoals de braam en de (zomer)framboos draagt de zwarte framboos op éénjarig hout (= takken die het jaar ervoor gegroeid zijn). Maar toch is de snoeitechniek anders.

Voor de zomersnoei, de  takken die dit jaar hebben gedragen zijn al aan ’t afsterven.

Vorig jaar vond ik de vruchten op mijn zwarte framboos ontiegelijk klein. Met wat speurwerk  een aantal Amerikaanse snoeihandleidingen gevonden, die ik (weliswaar een beetje te laat toepaste).

Na de zomersnoei

En met succes, want de bessen waren dit jaar beduidend groter. ’t Blijven wel – ook na deze snoeibeurt – kleine vruchten…

Van zodra de jonge scheuten 75-80 cm hoog zijn, knip je ze 5 cm terug. De plant gaat nu een hele reeks zijscheuten maken op deze takken. Van zodra de plant vruchten draagt stop je met snoeien.

Na de oogst worden de oude stokken verwijderd (nu dus, zie foto). De plant wordt met rust gelaten. In de winter worden deze zijscheuten teruggezet op 8-12 ogen en de zwakste scheuten verwijderd. De bedoeling is de vruchten te beperken zodat we minder, maar wel grotere bessen bekomen.

9 gedachten over “Snoeien zwarte framboos

 1. Het zou leuk zijn als het allemaal goed groeide want ze zijn wel erg duur altijd in de winkel vind ik hoor, die bessen. Maar erg gezond zeggen ze hè, vooral die zwarte bessen. Ik koop ze regelmatig en doe ze door een smoothie in het kader van ‘ik ben gezond bezig’ 😀

  1. Dit is de zwarte framboos, niet de zwarte bes. Vind je niet in de winkel 😉
   De zwarte bes zou volgens recentelijk onderzoek één van de gezondste bessen zijn : zeer veel antioxydanten maar ook erg veel vitamine C (100 gr zwarte bessen geeft meer dan 2 x de ADH vitamine C) én sporenelementen (ijzer, Magnesium,..)
   Blijven eten, en die zwarte bes in je tuin eens verplaatsen (en massaal veel compost/bodemverbeteraar toedienen)

 2. Mijn gewone herfstframbozen, volgens jouw aanwijzingen voor de helft gesnoeid voor wat zomeropbrengst, en voor de helft voor herfstdracht, geven zomervruchten, maar niet zo lekker. De andere scheuten besloten haast boomgroot te worden. De framboos gewoon een beetje de weg kwijt… Het is ook niet een deftige soort.

  1. Herfstframbozen zijn wat mij betreft nooit zo lekker als zomerframbozen. Op die haast boomgrote takken ga je véél vruchten krijgen, wacht nog maar even af. Normaal gaan er onderaan die takken ook nog bijkomende zijscheuten ontstaan.

 3. Ik laat ze groeien tot ze zo’n 3 meter zijn en dan knip ik er een metertje af. Dus als ik het goed begrijp, begin jij veel vroeger met snoeien. ‘k Weet wel niet hoe groot een zwarte framboos behoort te zijn, maar die van mij hebben wel een redelijk formaat.
  Ooit ergens gelezen dat je ze horizontaal moest leiden als braambessen, maar met die stevige scheuten is dat ondoenbaar.

 4. Zou men deze snoeiwijze ook kunnen toepassen bij braamhybriden zoals Logan- en Taybes? Ik kan daar op internet niets over vinden, maar het zou wel een manier zijn om de lange scheuten van deze planten in toom te houden en daarnaast toch een redelijke opbrengst te krijgen.

  1. Ik heb een pagina die het snoeien van braambessen en braambozen behandelt: https://fruitberg.wordpress.com/2013/07/30/braambessen-en-braambozen-zomersnoei/.
   Dit werkt erg goed (iedere plant krijgt 3-4 m ruimte in de breedte, in haagvorm). Als je die lange scheuten te snel inkort, ga je enorm veel zijscheuten krijgen denk ik, en dan blijft het een boeltje.
   Ik heb 5-7 kg opbrengst per plant (een haag van 4 m breed ). Onderaan dit topic (https://fruitberg.wordpress.com/2014/06/15/gelei/)zie je een foto hoe dat er in de zomer uit ziet.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: