Enkele weken geleden toonde ik hier al wat foto’s van mieren die aalbessen aan ’t bestuiven waren. Toen ik dit week-end langs de aardbeien kwam zag ik één van de sympathiekste bestuivers aan ’t werk.
Deze vogelnestkever is maar 5 mm lang en eet nectar en stuifmeel. Er zitten tientallen van deze kevertjes verspreid over de aardbeien.
Ze zijn familie van de museumkever, die ik de voorbije jaren terugvond op de Astrantia
De mieren waren nu trouwens ook van de partij in de aardbeibloemen.
Dit kevertje is een onbekende (en vloog na twee foto’s al weer weg)
Een aardbeivraagje: in “de bijbel” van Velt staat dat bij doordragende aardbeien tot eind mei de bloempjes moeten verwijderd worden. Ik vraag mij af waarom, want ik kan het tot op heden niet over mijn hart krijgen…
Omdat het doordragende aardbeien zijn. Door nu de bloemen weg te knippen verzeker je ervan dat die doordragers meer en betere vruchten geven later in het jaar, wanneer de gewone aardbeiplanten geen vrucht meer dragen.
Die mieren zijn ook niet achterlijk: hoe meer bloemetjes ze bevruchten, hoe meer aardbeitjes waar ze later kunnen van smullen. 🙂
Vorig jaar heb ik bij mijn doordragende aardbeien geen bloemen verwijderd en toch een redelijke oogst gehad. Maar misschien heb ik geluk gehad (of ben ik rap tevreden?).
Rap tevreden denk ik. alhoewel, als ik jouw tomatenplanten zie 🙂
Zou jou kevertje niet eerder de vogelnestkever (Anthrenus pimpinellae) zijn ipv museumkever?
Fantastische blog trouwens!
Ik heb één en ander aangepast. bedankt voor de opmerkingen en voor ’t compliment.
Wat leuk, die alternatieve bestuivertjes!