De eerste bastaardrupsen doen zich weer te goed aan de kruisbesplanten. Zolang de plaag beperkt blijft, vang ik rupsen weg met de hand en voeder ze aan de kippen.
Als de plaag niet onder controle geraakt gebruik ik bacteriepreparaat BT; een biologisch bestrijdingsmiddel.
Verder heb ik ook last van perenbladgalmijt op de perelaars. Bij kleine besmetting volstaat het wegplukken van het besmette blad, maar een aantal bomen zijn wel redelijk sterk aangetast (veel feller dan de foto hieronder).
Oei, dan moet ik mijn perelaars ook dringend eens bekijken. Wat is het gevolg van die perenbladgalmijt? Schade aan de boom?
Ook die rupsen heb ik bij ons nog niet gezien, maar ik zag net dat Boer Thomas er ook over blogde: http://boerthomas.wordpress.com/2013/05/07/daar-zijn-ze-weer/
Kan in theorie de oogst beschadigen. Maar op jonge boompjes als de mijne kan het ook de groei remmen volgens mij
Wij hebben bladluis in de appelboom. Weet jij misschien hoe ik dat milieuvriendelijk/zonder gif het beste kan bestrijden?
Zorgen voor lieveheersbeestjes in de tuin. Ga met een luciferdoosje op wandel en verzamel een tiental lieveheersbeestjes. Laat die los op de appelboom. Ze zullen niet alleen bladluizen eten maar ook hun eitjes overal in de tuin leggen. De larven eten ook bladluizen
Dat is een mooie opdracht voor Junior; lieveheersbeestjes verzamelen:)
Die rupsen zijn hier ook al in de weer geweest, met de nadruk op geweest 🙂
Amen
Hier zitten ze ondertussen op al de kruisbes-struikjes, dat zijn er zo’n 10-tal … gisteren handmatig al die rupsen proberen verwijderen … eten die beestjes snel zeg.