Beervelde 2013

Blad van een Salomonszegel

’t Zijn dit week-end opnieuw ‘Tuindagen van Beervelde’. De laatste drie jaar miste ik geen enkele editie. Ook dit keer kwam ik terug met een auto volgeladen met plantgoed. Naast enkele pioenrozen (waaronder de botanische Paeonia mlokosewitchii, enkele struiken (Philadephius delavayi en Magnolia laevifolia) en wat kruiden kocht ik dit jaar vooral siergrassen en plantgoed voor de schaduwtuin. In de eerste plaats enkele Polygonatum-soorten, maar ook nog enkele Hosta en dit bijzondere meiklokje.

Ik heb de indruk dat de beurs ieder jaar drukker wordt en uit haar voegen barst. De wagens stonden aan te schuiven vanop de autostrade, de parking stond afgeladen vol en de plantencrêche – die de voorbije edities zo goed functioneerde – kreunde onder de drukte. Ook de wachtrijen aan de toiletten leek redelijk indrukwekkend.

Het leeuwendeel van de aangekochte grassen

Toch blijft de beurs een aanrader, ook al moet ik er een flinke afstand voor afleggen. Dit vanwege de grote variëteit aan gespecialiseerde kwekers. Wanneer ik deze allemaal individueel een bezoekje zou brengen zou ik nog heel wat meer afstand moeten afleggen.
Ik stoot er ook iedere jaar op uitzonderlijk mooie planten die ik nog nooit had gezien. Deze Magnolia laevifolia was zo één van de planten dit jaar: een kleine wintergroene struik met mooie, komvormige bloemen die ook aardig wat insecten aanlokken.

 

14 gedachten over “Beervelde 2013

 1. Jij was er dan waarschijnlijk vroeger dan wij. Door de file op de E40/ring waren we er pas rond 13u, een heleboel mensen vertrokken toen alweer. ’t Was inderdaad erg druk, maar al bij al hebben we daar niet super veel last van gehad.
  Hex vind ik wat aangenamer qua volk, maar daar staan uiteraard heel wat minder kwekers. Slechts een fractie van Beervelde.

  1. Ik ben rond 13h30 vertrokken. Toen wij aankwamen stonden de auto’s tot op de afrit van Beervelde in de file, aan te schuiven richting park. Zelf heb ik dan maar een andere weg gebezigd.

 2. Ook fan van variegata-plantjes?
  Vrijdag is zowiezo meestal de drukste dag in Beervelde en gekoppeld aan een verlengd weekend. Ik kan er mij iets bij voorstellen.
  De plantenbeurs in Kalmthout is ook de moeite voor speciale planten.

 3. Die plantenbeurzen swingen inderdaad de pannen van het dak. In Bokrijk was er ook dit jaar weer een file van Hasselt tot in Bokrijk. Daarom zorg ik ervoor dat ik steeds bij de eerste 10 bezoekers ben ( iets na 6 opstaan). De tuin is herontdekt als rustmaker en bron van voldoening. Ik vind dat een goede evolutie. Veel plezier met je aanwinst.

 4. En wij hadden hier nog gedacht naar Beervelde te gaan, omdat we dat zo een aangenaam en interessante tuindagen vinden. We zijn niet alleen blijkbaar. 🙂

 5. Ha, pioenen, die springen ook altijd in mijn handen zonder dat ik van plan was ze te kopen 🙂 Ben ook benieuwd naar je grassen…

  1. Ik was hier wel schuldig met voorbedachte rade. Ik had 4 pioenen besteld bij Graefswinning (‘Soft Salmon Joy’, ‘Jan Van Leeuwen’, ‘Abalone Pearl’ en ‘Laura Dessert’ (deze laatste voor de geur))). Wel een beetje idioot want de kwekerij ligt op 10 km van de deur hier, en de planten worden verkocht in potten van 7,5 liter. Dat was dus nog wat extra sleurwerk.
   Ik heb een 20-tal grassen gekocht die ik kris-kras door de borders ga planten om voor structuur te zorgen, daarnast wil ik ook een grasbordertje aanleggen onder de vijgelaars (zodat ik aan dat stuk tuin geen werk heb). Eerst kijken welke grassen hier goed groeien én goed de winter doorkomen. Later in ’t jaar maak ik wel eens wat fotokes van de planten.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: