Bij de boomkweker

Ik was lang een absolute beukenhaagfan. Zoals al eerder beschreven, gebruikte ik in mijn initieel plan overal beuk. Maar gaandeweg veranderde het plan. Het vroeger frisgroen in blad komen van de haagbeuk is toch een erg belangrijk voordeel. Daarom staat er een 25m lange beukenhaag aan de straatzijde (meer privacy in de winter)  en in de tuin zelf een haagbeukenhaag, om al van begin april te kunnen genieten van een zee van frisgroen blad. En verderop in de tuin wend ik fruithagen aan, niet hermetisch dicht maar wél erg mooi.

De beukenhaag was grotendeels voor de winter geplant en werd, nu het hier eindenlijk wat droger is,  dit week-end verder aangeplant en onmiddellijk flink teruggesnoeid (20-30 cm).

De haagbeukhaag rond de schaduwtuin werd twee weken geleden al aangeplant, dit week-end volgde de rest van de haagbeukhaag, aangeplant in een geometrisch patroon dat structuur zou moeten brengen in de toekomstige wilde borders.

De haagbeukplanten voor deze haag had ik besteld bij mijn vast adres en ging ik zaterdagmorgen afhalen. De medewerkers op de boomkwekerij waren duidelijk goed geluimd. Wij scheppen vaak een idealistisch beeld over buiten werken, maar als je een hele dag buiten werkt is het toch zó aangenaam wanneer je vingers er eindelijk eens niet afvriezen van de koude én je eindelijk eens niet zeiknat wordt van aanhoudende regen. Zolang het zo’n hondeweer is loopt de verkoop ook voor geen meter, en met het weer van de afgelopen maanden wordt het tijdsvenster waarin de boomkwekerij planten kan verkopen erg kort. Geen wonder dat ik er opgewekte gezichten aantrof.

Ik had de kleinste maat planten besteld ; 60-80 cm, omdat zo’n jonge planten meestal het beste aanslaan in de tuin. De zaakvoerder haalde 7 bussels planten van uitstekende kwaliteit op, met een uit de kluiten gewassen flink wortelkluit voor zo’n boompjes. Topplantgoed, maar dat ben er ik gewoon.
In vergelijking met de eerste lading haagbeuk, die ik me twee weken geleden elders aanschafte, een wereld van verschil. De boomkweker vertelde me dat hij al enkele jaren geen chemische meststoffen meer gebruikt, maar wel organische meststoffen. “De planten groeien trager, maar veel steviger, gezonder en met een veel beter wortelstelsel.”

Voilà. Zo simpel is dat, bevestiging van een boomkweker.
Er is wel één nadeel aan dat flinke wortelstelsel : de sleuf die je moet graven om te planten wordt nog wat dieper. 😉

Ik heb me laten vertellen dat haagbeukhaag niet wordt teruggesnoeid (een haagbeuk mag je pas in de hoogte snoeien als hij zijn volle hoogte heeft bereikt). Maar mijn boomkweker zegt dat dat onzin is. Ik heb het advies van de boomkweker gevolgd.

6 gedachten over “Bij de boomkweker

    1. Als iemand op internet durft schrijven dat planten steviger groeien met organische mewststoffen en zonder chemische meststoffen wordt hij/zij vaak afgedaan als een hippie die teveel oorkaarsen heeft gebruikt. Fijn om ook eens een professional zoiets horen te zeggen

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: