Kinderarbeid

De familie SuperMasj staat op haar privacy.  Nu de grondwerken klaar zijn kan er gestart worden met het aanplanten van een haag aan de gevelzijde van de woning.

Ik heb vrij lang getwijfeld welke haagplanten ik zou aanwenden. Een wintergroene haag heeft als voordeel heel het jaar afscherming te bieden. Zowel Taxus baccata, Prunus lusitanica als Ilex meservae werden in overweging genomen. Probleem is dat plantgoed van deze wintergroene haagplanten erg duur is, zeker wanneer je op korte termijn alles wilt laten dichtgroeien (en dus vrij grote planten aankoopt). We hebben ook 30 meter haag nodig, dat begint fel door te tellen (> 500 EUR)… Bovendien moet een hoge taxushaag echt wel precies geschoren worden om er mooi uit te zien. Niet direct iets voor mij.

Daarom werd er uiteindelijk toch geopteerd voor beuk: de haag rondom onze vlindertuin in groene beuk, de lage haag voor de voortuin met rode beuk, om wat contrast te scheppen. Beuk heeft ook erg mooie herfstkleuren, dat was een bijkomend pluspunt. In de tuin achteraan zal ook nog wat haagbeuk aangewend worden.
Voor de hoge haag (groen beuk) zet ik 3,5 planten per meter. Dat is minder dan iedereen aanraadt, maar ik wil de haag ook iets breder laten groeien. ’t Zal waarschijnlijk een jaar extra duren vooraleer de haag mooi dicht is gegroeid, maar dat nemen we er wel bij.

Rode beuk is een pak duurder dan gewone beuk, en het prijsverschil zou in de toekomst alleen maar stijgen. De boomkweker wist me vertellen me dat het altijd al een arbeidsintensiever proces geweest: beuken worden gezaaid, en bij rode beuken is een belangrijk deel van de zaailingen groen. Maar nu wordt het rode beukenzaad zeldzamer, dit jaar hebben de bomen hebben zelfs helemaal geen beukennootjes geproduceerd. Ik heb me laten vertellen dat de rode beukennootjes in Roemenië worden geoogst.

Ik gebruik in de tuin ook wat lage hagen (30-40 cm). Daarbij kies ik bewust niet voor buxus (gezien alle problemen met Cylindrocladium en Volutella, in mijn ‘zonder is gezonder’- tuin wil ik geen fungiciden gebruiken), maar wel voor Taxus baccata. Vaak wordt Ilex crenata naar voor geschoven als alternatief, maar ik vind die plant niet mooi en volgens de boomkweker is de plant onvoldoende winterhard (duidelijk te zien in zijn toontuin). Die taxushaagjes dienen om wat structuur in de tuin aan te brengen en vooral wat wintergroen.

Het houtsnipperpad is ondertussen ook al vergezeld van een haagje

Voor zover de  theorie, nu de praktijk. Natte leemgrond is moeilijk te bewerken: die slaat namelijk onmiddellijk dicht als je er overheen loopt, het wordt erg zompig, zo erg dat je riskeert zelf je schoenen verliest tijdens het werken. Daarom werd er hier volop gehoopt op enkele dagen droog weer. Aangezien maandag, dinsdag en woensdag droog werden voorspeld, had ik voorzien dinsdag en woensdag de haagplanten te gaan kopen en te planten.

Dichtgeslagen grond

Gezien de redelijk ambitieuze plannen (300 haagplanten planten in minder dan twee dagen), werd alle ethiek even aan de kant geschoven. Het is niet omdat we geen pesticiden en herbiciden willen gebruiken in onze tuin dat alles hier helemaal koosjer verloopt. Daarom hebben mijn kinderen mij gisteren mogen helpen bij het graven van de greppels. Regelrechte kinderarbeid. Ze hebben ’s middags zelfs geen eten gekregen! Doorwerken moesten ze. Greppels graven van 40-50 cm diep, en recht als het even kon.

Erg tevreden over het werk van de kinderen, mooie rechte haag

Ze krijgen er zelfs geen loon voor (maar extra computertijd). Zo heb ik (oof beter we) op één dag bijna 300 planten ‘verwerkt’ (want ik heb uiteindelijk een tweede adres moeten bezoeken om rode beuk te bemachtigen).

Pure uitbuiting, allemaal in het belang van mijn tuin. Ik moet dat meer doen. Alhoewel. De oudste zoon heeft helemaal zelfstandig de perzikboom geplant. Dat vond hij duidelijk geweldig (en werd met véél zorg uitgevoerd). En ze moesten allebei toegeven dat het toch wel een fijn werkje was.

Nu moet ik wel even vermelden dat ik een verkeerde plantplaats had aangewezen (meer dan twee meter verkeerd). Ik heb de boom en bijhorende greppels gisterenavond stiekem herplant/hergraven. 

16 gedachten over “Kinderarbeid

 1. Oei oei dat is echt kinderarbeid, vooral dat laatste zal de oudste niet graag zien/horen. Ik zet mijn beukenhagen zelfs maar 3 de meter, het duurt ietske langer maar op termijn hebben ze alleen maar deugd van die extra ruimte. En nu rust of wat is het volgende?

 2. Wij hebben hier ook beuk en haagbeuk geplant, en kregen de helft gesubsidieerd van de gemeente, omdat het streekeigen plantgoed is. Misschien ook eens informeren of er niks voorzien is bij jullie?

 3. De lage (rode) beuk heb ik wel wat dichter bij mekaar gezet, temeer omdat dat plantgoed niet zo goed geworteld was (ik reken op redelijk wat uitval). De groene heb ik bewust verder uit mekaar gezet (soms raadt men 5 planten per meter aan, veels te veel volgens mij)
  Rust? Neen. Dit week-end ga ik wat in huis verder werken (afwerken electriciteit, voor de eerste keer zelfs een volledige muur proberen te bezetten,…).
  Volgende week nog verder in huis werken, buiten waarschijnlijk alleen de regenwaterput aansluiten. En als het nog enkele dagen droog weer wordt een 30 meter carpinus betulus-haag uitplanten.

  In januari en februari (afhankelijk van het weer) ga ik dan nog wat bomen en struiken aanplanten.

 4. uitval van de beuk kan je beperken door mycorrhiza in de grond te enten. Deze vind je terug in de verschillende meststoffen van EcoStyle. Ook Viano heeft tegenwoordig meststoffen met deze schimmel.
  Als vervanger voor Buxus (ivm ziektes) zijn de verschillende Osmanthus soorten een aanrader.

 5. Dit is zo één van de blogjes waardoor ik van de weeromstuit zelf niet meer durf bloggen: wat een kennis, wat een kunde, en wat een tempo! Dat gaat daar héél erg mooi worden! PS Hoe oud zijn je kinderen? (kwestie van te weten wanneer ik de kinderarbeid kan inzetten ;-))

 6. Ja hallo, dat gaat hier vlotjes de goede richting op.
  Ik vind de vraag van onderdeappelboom een heel goede vraag. Vanaf wanneer kunnen wij refererend naar een precedent qua kinderarbeid zonder zorgen de onze inzetten ?

 7. De kinderen zijn 16 en 14,5 jaar oud. Vooral de jongste weet van geen ophouden als hij ergens aan begint. Maar 't moet ze wel ergens interesseren, anders zeuren ze me de oren van mijn hoofd.
  En dat niet durven bloggen, dat heb ik iedere keer dat jij zo een mooi literair stukje plaatst ook.

 8. Destijds kreeg ik de kinderen alleen aan het werk als ik ze omkocht met lekkere dingen, een kersenbonbon bij voorbeeld. Maar nu kom je kennelijk een heel eind met computertijd. Prachtig, en waarom niet? Maar je kinderen zullen vast best trots zijn op hun prestaties.
  Interessant om te horen over de rode beuk. Ik heb een zwak voor rode beuken. Er staat hier een hele grote, op gemeenteterrein, voor de oprit. Heeft dit jaar geen beukennootjes laten vallen. De zaailingen zijn groen en rood. Ik spaar altijd de rode.
  Maar je tempo? Niet te geloven, zo hoog en dan ook nog kans zien om te bloggen! En Mevrouw Masj zal ook wel moeten afzien, ze heeft ook wel een stel kersenbonbons verdiend!

 9. Ik heb deze week vakantie. Daarom dat ik wat kon doorwerken, maar nu is het er even mee gedaan (binnen heel wat afwerken, het weer buiten is ook gewoon véél te nat.
  Een beuk is een egweldige boom. eigenlijk doen we die boompjes onrecht aan door ze als haag te snoeien…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: