Rek voor de aardbeibakken

Vandaag, tussen de verbouwingswerken door, wat tijd gemaakt om de stelling voor de aardbeibakken te bouwen. Van zodra die bakken in de stellingen hangen, kan ik ten volle profiteren van de voordelen van deze bakken.

De oren van de aardbeibakken hebben twee functies: ze ondersteunen niet alleen de vruchtstengels, maar kunnen ook gebruikt worden om de bakken mee op te hangen. Twee evenwijdig opgestelde planken op de juiste afstand volstaan.

De stelling staat opgesteld in de bessenkamer, tussen de Ribes-rijen. Deze rijen zijn  voldoende ver uit mekaar gezet zodat de aardbei-rekjes er perfect tussen passen. De bessenopbrengst per m² van de bessenkamer gaat in ieder geval gevoelig toenemen. De eerste stelling is nu klaar, er moeten nog twee stellingen volgen om al mijn aardbeibakken een plaatsje te geven. Ook de huidige stelling zal nog wel iets aangepast worden.

Om plaats te besparen staan de aardbeibakken opgesteld ik twee verdiepingen boven mekaar. De planten onderaan hebben dan wel iets minder licht, maar dat moet in theorie de oogst nog wat beter spreiden. Later voeg ik nog een U-vormige goot toe om makkelijk uitlopers te kunnen afnemen, ook al omdat ik de aardbeiplanten jaarlijks wil verjongen.
In de zomermaanden komt er ook nog een capillair irrigatiesysteem op basis van regenwater.

Maar ondertussen wacht ik gewoon de lente af (en bouw ik nog twee extra stellingen nog).
In theorie kan ik nu aardbeien kweken zonder me te bukken. En zonder rotte vruchten. Zelfs de slakkenvraat zou onder controle moeten blijven op deze manier.

21 gedachten over “Rek voor de aardbeibakken

  1. Er komt nog een drainbuis om dat te vermijden. Ik wacht op een prijsindicatie (en vooral ook de bestelhoeveelheod) van bato. Als dat te duur is knutsel ik iets in mekaar met PVC buizen.

  2. heb zelf een systeem van afzonderlijke 3 liter potten die in een witte PVC buis hangen. Het drainwater wordt zo afgevoerd naar 1 plaats. Vijverpompje met timer aansluiten en elke pot voorzien van prikkertje. Gyprocprofielen lenen zich ook goed om aardbeien in te zetten. Wel voldoende luchtige potgrond gebruiken.

  3. Echt wel knap, en vooral het ziet er bijzonder praktisch uit! Ik overweeg ook om een bak te maken zoals jou maar vraag me af hoe het dan zit in de winter. Gaan de aardbeiplantjes niet kapotvriezen in die bakken? Of neem je alles binnen in de winter? In een ander artikel las ik ook dat je ze geregeld wil stekken. Doe je dit dan om de X-aantal jaar en vervang je ook de grond regelmatig?

    Het ziet er allemaal simpel uit maar er komt toch heel wat bij kijken. 🙂

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: