Bloemen
Comments 4

Bollen (tellen)

Veel bloembollen doen me niets. Maar er zijn enkele uitzonderingen. Op termijn wil ik overal in de tuin krokussen en narcissen laten verwilderen, niet alleen in het gazon, maar ook in de bessenkamers en de borders. Het geeft wat kleur vroeg in het jaar en zorgt ook voor nectar voor de insecten. Het is nu het ideale moment om bollen te planten en dus heb ik me dit week-end wat bollen aangekocht.

Zo kocht ik me Narcissus pseudonarcissus, of in het nederlans : Wilde narcis. Deze  inheemse narcis zou ideaal zijn om te verwilderen (ze zouden onder gunstige omstandigheden ook uitzaaien). Deze bollen heb ik gisteren over de gehele fruittuin aangeplant samen een enthousiast mini-Masjke. Narcissen zouden woelmuizen weren.
Verder kocht ik ook heel wat krokussen, ook deze zijn aan de aarde toevertrouwd. Zo heb ik een goede reden om volgend jaar het gras minder vaak te maaien in de fruitkamer.

Om echt een randomeffect te krijgen zou je de bollen eerst moeten rondgooien en daarna uitplanten waar ze terecht zijn gekomen. Ik heb zelf een ander algorithme gebruikt. Ik ben benieuwd of ik zo voldoende random heb aangeplant. Dat zien we volgend jaar dan wel weer.

Na het bollen planten een snelle douche genomen, mijn stem gaan uitbrengenn een hap gegeten en vertrokken naar mijn telbureau. In Tienen wordt nog met potlood gestemd. Het tellen gebeurt met behulp van twee PC’s waarin alle stembiljetten dubbel worden ingegeven: steeds één bijzitter die voorleest (4 ‘SPA’ 1- 4 – 5 – 8 -12 bevestigen 7 CD&V 1 – 3 -31 bevestigen 2 – NVA – lijststem bevestigen …) en één die intypt op een PC met touchscreen. Zet zo vier stembureau’s (6 mensen per bureau) samen in een redelijk beperkte en onvoldoende verluchte ruimte, voeg er nog eens 4 getuigen per bureau aan toe die wat staan te keuvelen of te telefoneren met hun ‘hoofdkwartier’ en je hebt een perfect recept voor een ideale avond. Ons bureau heeft tot 21h00 geteld en was dan nog als één van de eerste bureau’s klaar. Toch nog enkele leuke mensen tegengekomen, waaronder een collega-voorzitter die al voor de vijftiende keer opgeroepen was als voorzitter.

Bollen planten is in ieder geval leuker dan bollekes tellen.

This entry was posted in: Bloemen

4 Comments

  1. En Narcissen schijnen ook goed te zijn om woelmuizen van je fruitboomwortels weg te houden…
    Benieuwd wat je “algoritme” was.
    Het verwilderen lukte hier vrij goed – op een gegeven moment zag ik overal jonge narcisjes in het gras – maar die zijn allemaal weg – verdomde slijmslakken :-/

  2. Het verwilderen van de narcissen lukt hier niet zo goed, om onduidelijke redenen. Ben toch weer bezweken voor het planten van een aantal bollen. In het voorjaar weer een verrassing hoe dat allemaal gaat opkomen.

  3. Pingback: Kleur! | de Fruitberg

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s