Kippenpokken

De kippenpokken zijn nog steeds niet uit de kippenren verdwenen. Na mijn bezoek met Sylvio aan de dierenarts plaatste ik twee zilverbrakelhennen in quarantaine, waarvan één er vrij snel het loodje legde.  De andere zilverbrakel kon na een week de rest van de kippen terug vervoegen.

Enkele dagen later werd ook de goudbrakelkloek ziek. De pokken sloegen bij haar zo hard toe dat haar ogen helemaal dicht zaten, zodat ze niet meer kon eten. Na twee dagen dwangvoederen werd duidelijk dat dit een verloren strijd was en heb ik haar uit haar lijden verlost…

Weer enkele dagen later, eergisteren, belde mijn zoon me op. “De zilverbrakelhaan ziet er niet goed uit.” Tot dan leek het erop dat de de jonge kippen niet ten prooi vielen van dit virus …
Toen ik s’ avonds thuis kwam bleek ook hij helemaal onder de pokken te zitten en erg mager en zwak te zijn. Bij een verdere inspectie bleek ook één van de jonge hennen enkele pokken in haar gezicht te hebben. Beide dieren werden apart gezet.
Daarna het haantje onmiddellijk eten geven (dwangvoederen). Hij krijgt nu drie keer per dag dwangvoeding van me en was vandaag alweer wat levendiger te zijn. Hij probeert zelfstandig te eten maar dat is moeilijk als je niets ziet. Het hennetje ziet er eigenlijk vrij goed uit.
Over enkele dagen zouden de pokken moeten beginnen uitdrogen en afvallen. Ik hoop dat hier nu mee ophoudt. Maar ook de buren hebben last van het virus (of beter, hun kippen), zoalng het niet flink wat kouder wordt blijft dat virus hier dus ronddolen.

Eén voornemen voor volgend jaar : ik laat mijn kippen inenten tegen het pokkenvirus.

2 gedachten over “Kippenpokken

  1. De haan leeft nog altijd, ik begin er goede hoop in te krijgen dat hij het gaat halen (hij gaat nu al vier dagen niet achteruit).
    Het hennetje is duidelijk helemaal in orde, en de drie andere, jonge hennen zijn duidelijk nog steeds in topvorm

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: