Pluimveel (vervolg)

Gisteren dan toch maar een mini-ren gemaakt voor de kloek en haar jongen. Ik had nog behoorlijk wat hout liggen in de garage, uiteindelijk is de miniren misschien ook niet zó mini. Met dit weer is het hout ineens ook geïmpregneerd met mijn zweet.Met deze ren ben ik in ieder geval gerust dat de roofvogel niet met de kuikentjes gaan vliegen. Een vos hebben we hier nog niet gezien, maar in de locale pers wordt gewag gemaakt van vossen in Oplinter en Oorbeek, allebei niet zo heel ver weg (< 5km). Dus heb ik ook onderaan de kooi gaas voorzien.
Ik ga ervan uit dat dat, samen met de klinkers, voldoende is.

Ondertussen zijn er 8 kuikentjes geboren. Twee kuikentjes die vandaag geboren zijn hebben hun eerste levensuren niet overleefd, de laatste van gisterenavond was ook niet helemaal in orde en is vanmiddag gestorven. De vijf andere diertjes zijn kerngezond. Er blijven ook nog 5 eieren over, maar ik vrees dat met de warmte van de voorbije dagen geen verdere kuikens meer zullen uitkomen (ik vermoed dat het ook de warmte is die die jongste kuikens de das heeft omgedaan).

Ik ben in ieder geval blij dat er maar één zilverbrakeltje tussen zit (Goudbrakel x zilverbrakel = zilverbrakel haantjes en goudbrakel hennen). Zoek niet op de foto, ’t beestje heeft zich vakkundig verstopt.

De hanen zullen op tafel eindigen (tenzij ik vrijwilligers vind om er te adopteren), maar dat zal niet onze tafel zijn. Zelfgekweekte dieren eet ik niet (ik weet het, ik ben een watje). Ik wil 2 (extra) hennen hier houden, zo kan Silvio zijn lusten botvieren op enkele extra dames. Indien er meer dan 2 hennen groot worden, zullen die elders logement krijgen.

De kinderen zijn nog tot vrijdag op scoutskamp. Ik vermoed dat ze dit week-end gaan kamperen in de kippenren.

2 gedachten over “Pluimveel (vervolg)

  1. Mooie, veilige ren. Dat verdient dat kleine kuikenspul wel.
    En het opeten van eigen kweek: ook moeilijk uit te leggen aan de kinderen..
    Mooi weekend!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: