Pluimveetjes!

Een hele tijd geleden heb ik eens iets geschreven over mijn pluimvee. Ik had échte kippen genomen, geen ondermaatse-kuikens-die-om-de-haverklap-broeds-zijn, ook wel eens ‘krielen’ genoemd.
Eén van de goudbrakels besliste er anders over. Zij begon een zestal weken geleden te broeden. Maar verliet redelijk vaak het nest. In het zicht van de eindmeet gaf ze het volledig op.

Met spijt in het hart dacht ik ‘Oef geen gedoe met kleine kuikentjes’, maar heimelijk hoopte ik op een andere broedse kip. Maar het was die zelfde goudbrakel die minder dan een week later opnieuw begon te broeden. Het exacte tijdstip was ons door allerlei omstandigheden niet opgevallen, en ondertussen vonden we dat het  toch verdomd lang duurde voor die kuikens uitkwamen. Ze bleef bij de tweede poging wel voortdurend op het nest.
Een aantal weggeven eieren hadden ondertussen bewijs geleverd van de vakkundige precisie die Elio, onze haan, aan de dag legt bij het bevruchten van zijn hennen: 100% bevruchting. Dus wachtten we nog wat af.

En vanavond hoorde ik gepiep uit het nest, en telde ik minstens drie kuikens. Laurette verdedigt, haar naam waardig, vol furie haar nest en jongen, dus laat ik ze maar even met rust. Over enkele dagen kan ik wel eens een correcte telling en een betere foto maken. Ze broedt op ongeveer 10 eieren  …

Hals over kop kuikenmeel en voederbakje in de winkel gaan halen, en daarna de kippenren kuikenklaar gemaakt. Maar terwijl ik de houtblokken in mijn kruiwagen stapelde (om het bruggetje over de draad te maken), hoorde ik een kuiken tjilpen boven mijn hoofd. Ik keek omhoog … er vloog zowaar een havik over. En het getjilp was afkomstig van een (nog levend) kuiken in zijn poten … Hij vloog over onze tuin naar de bomen van de buurman, en het getjilp stokte even later. De havik heeft daar dus waarschijnlijk zijn nest. Laat nu ook ons kippenhok net aan dat perceel grenzen. De moed zakte zowat in mijn schoenen. Na het drama met kitten ‘Tijger’ wil ik onze kinderen toch wel even sparen van de harde realiteit des levens.  ‘Onze’ kuikentjes zitten nu nog veilig in het hok, maar ik ben benieuwd of onze kippen de kuikens kunnen beschermen…

Misschien moet ik Laurette en haar kuikens maar een weekje of twee in de garage zetten, maar gaan de andere kippen (en Elio, de haan) ze nog wel accepteren?

En zeggen dat ik vandaag wat vroeger huiswaarts was gekeerd om het gras af te rijden. Want zaterdag was feestdag. En vrijdag was regendag.

5 gedachten over “Pluimveetjes!

  1. Een stuk ren afzetten en er een net over spannen? Dat heb ik althans nog toegepast in de tijd – een aantal jaren geleden – dat kippen dienden te worden opgehokt.
    Daardoor maakt de havik sowieso geen kans meer.

  2. Ook ik dacht aan een gaaswerk boven een ren. Je bent zo goed met palen en draad, dat gaat zonder meer lukken. En als je een vos in de buurt hebt, is het gewenst het gaas diep in te graven…
    Trouwens; de nieuwe “look” van de blog met het fruit – of was het al eerder zo – is bijzonder aantrekkelijk!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: