Vijgen in potten

Indien je de juiste selectie plant, zijn vijgen redelijk winterhard. Zelfs wanneer het de stenen uit de grond vriest, zoals het voorbije jaar. Maar zelfs na vrij zachte winters vriezen de embryonale vruchten op de jonge scheuten in, waardoor je de eerste oogst mist. Je bekomt dan alleen vruchten gedurende de tweede oogst, dat zijn vruchten op jonge scheuten van het jaar zelf.
Ik heb zelf 6 vijgelaars in pot. Maar ze staan er redelijk triestig bij en groeien niet direct goed. De oorzaak is ten dele te zoeken in de koude en natte zomer, maar ik denk dat er meer aan de hand is. Ik probeer het credo ‘niet teveel grond geven aan een vijg’ toe te passen, en dus staan de planten in potten van 15 l. Ik vermoed dat dit véél te weinig is.

Daarom gooi ik het nu over een andere boeg, en ga ik het plantadvies van William Muzychko toe te passen voor mijn vijgenbomen. Bill kweekt vijgen in New Jersey (toch ook vrij noordelijk), zijn vijgen in potten staan er geweldig goed bij.

Ik heb het hele systeem wel iets vereenvoudigd: onderin de bodem leg ik een omgekeerde waterschotel waarin ik een paar kleine gaatjes heb gemaakt en ik heb er een darm voor de watertoevoer en een drainage pijp ingeplaatst.

Deze schaal leg ik omgekeerd op de bodem van de pot (vult ongeveer de volledige bodem), de drainage buis zit links (vrij slecht zichtbaar), ongeveer op gelijke hoogte met de bovenkant van de waterschaal.

Daarboven volgt een jute doek.

Daarna de kuip gevuld met potgrond (100l), die ik stevig heb aangerijkt met korrelkalk.
Door deze constructie kan ik de pot vullen met een bodem van +-5 cm water (meer loopt weg via drainage). Aan de buitenzijde van de bodem van de pot ligt permanent wat potgrond in dat water. Door de capillaire werking wordt het vocht naar boven gezogen.

De plant staat zelf 5 cm boven de rand van de kuip. Daarna wordt het geheel afgedekt met een stukje zwarte vijverfolie. (en mooi dichtgeknoopt) Water geven doe je via de grote buis.

De uitleg die Bill geeft voor deze manier van planten is een beetje vergezocht. Maar ik geloof wel dat je met deze opbouw de vochtigheid van de grond in de kuip goed kan beheersen én het watergeven kan beperken (minder verdamping).
Morgen of overmorgen nog twee andere vijgelaars verpotten! Ik hoop dat de boompjes dan even mooi uitgroeien.
De drie andere zullen volgend voorjaar in volle grond geplant worden in de tuin.

Eén probleempje: de pot is na watergeven wel loodzwaar en onhandelbaar. Het opbergen van de plant in de winter zal dus moeten gebeuren als de grond wat droger staat.

7 gedachten over “Vijgen in potten

 1. Wat is een “darm” voor de watertoevoer; gewoon een slangetje?
  Een bijzonder ingenieus systeem, dat ik nog eens een keer goed ga bestuderen. Hopelijk gaan de vijgen het er beter op doen.

 2. Darm is inderdaad slang. Toen mijn jongste zoon van kamp terugkwam zag hij die slang en begon hij enthousiast te blazen in die 'slang/darm'). Het water spoot er langs het drainage-gat uit. Monsters!

 3. Prachtige manier, die ik goed ga bestuderen. We willen volgend voorjaar ook een vijg in pot zetten. Vraagje: Hoe kan je nu bemesten, want er komt eigenlijk nooit water bovenop de aarde, en hoe vaak moet je nu s’zomers water geven. Doen de vijgen het nog steeds goed op deze manier en vervang je af en toe wat aarde?
  mvg,
  gerard

  1. De planten in volle grond groeien mooier, maar geven pas veel later vruchten. Water geven hangt echt af van ’t weer, 2-3 keer per week indien het echt warm en droog is. Ik moet de planten zowiezo volgend jaar uit de potten halen en nieuwe grond en voeding geven…

 4. Dank je. Wat ik me afvraag: de vijgen staan permanent met de voeten in het water en zijn met plastic afgedekt. Je leest altijd dat ze niet van natte voeten houden. Je zou wortelrot verwachten. Maar je vijgen en van Bill in New Jersey staan er prima bij, en het alternatief is iedere dag water geven . Zou je nu nog dezelfde methode kiezen als je een vijg in pot wil kweken?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: