Gazongruwel

Over de onzin van het traditionele tuinieren, volgens mij een heel treffend verhaal….

GOD: Gabriël, jij weet alles over tuinen en de natuur. Wat gebeurt er nu toch? Waar zijn de madeliefjes de margrieten de viooltjes de distels en al die andere bloemen die ik eeuwen geleden ontwikkelde? Ik had een perfect plan. De planten groeien in iedere bodem, weerstaan de droogte en bloemen zeer lang zodat bijen, vlinders en vogels volop eten vinden. Ik had verwacht overal mooie kleuren te zien, maar ik zie alleen maar grote groene rechthoeken 
Gabriël: De mensen hebben de aarde ingepalmd. Ergens in een niet zo ver verleden begonnen ze Uw bloemen onkruid te noemen en geen inspanning gaat hun nu te ver om die bloemen te vervangen door gras .
GOD: Gras? Zo saai. Geen kleuren. Het trekt geen vlinders, bijen en vogels aan. Het enige dat je er in terug vindt zijn wat wormen. En het houdt ook niet zo van droogtes of hoge temperaturen. Willen die mensen echt al dat gras laten groeien? 
Gabriël: Blijkbaar, Heer. Ze doen enorme inspanningen om het te laten groeien en groen te houden. Iedere lente wordt het gras bemest en behandeld met gif om ander planten die uitkomen tussen het gras te vernietigen. 
GOD: Ah, en de lenteregens en het zomers weer laten het gras waarschijnlijk erg snel groeien. Dat moet de mensen dan toch erg tevreden maken. 
Gabriël: Blijkbaar niet , Heer. Alle mensen kopen machines die hen toelaten om het gras kort te maaien van zodra het een beetje groeit, soms zelfs twee keer per week. 
GOD: Ze knippen het gras af? Maken ze daar dan balen van zoals van hooi? 
Gabriël : Niet echt, Heer. De meeste mensen harken het samen en stoppen het in zakken. 
GOD: In zakken? Waarom? Verkopen ze het dan ? 
Gabriël: Neen, Heer. Ze betalen andere mensen om die zakken weg te halen 
GOD: OK, begrijp ik dat nu goed? Ze betalen om het gras te bemesten zodat het beter zou groeien , en wanneer het groeit snijden ze het af en betalen ze om het weg te gooien? 
Gabriël: Absoluut, Heer 
GOD: Dan moeten de mensen toch tevreden zijn met de zomer, wanneer we de regen terugdraaien en de verwarming enkele graden hoger zetten Dat moet de groei zeker beperken en die mensen flink wat werk besparen 
Gabriël: Wel, … Als het gras stopt met groeien door de droogte en de warmte, sleuren de mensen tuinslangen naar buiten en besproeien ze het gras met water dat ze moeten betalen zodat ze kunnen verder gaan met het afrijden van het gras en het weggooien van het afgesneden gras 
GOD: Wat een onzin. Gelukkig behielden ze de bomen. Al zeg ik het zelf, dat was echt een geniaal idee van mij, die bomen. De bladeren van de bomen maken de bomen mooi en bezorgen schaduw in lente, zomer en herfst . In de herfst vallen de prachtig gekleurde bladeren af zodat ze een natuurlijk tapijt vormen dat de grond beschermt en vochtig houdt. Bovendien rotten die bladeren langzaamaan weg zodat ze compost vormen dat de de grond voedt. Een natuurlijke levenscirkel. 
Gabriël: U kan nu beter even gaan zitten God……. De mensen hebben zelf een nieuwe levenscirkel gemaakt. Van zodra de bladeren afvallen harken ze die samen op hopen en betalen ze om die bladeren af te voeren 
God: Echt? En hoe beschermen ze dan de grond, en de wortels van de planten en de bomen in de winter? Hoe houen ze de grond vochtig, voedzaam en los? 
Gabriël: Van zodra de bladeren afgevoerd zijn, gaan de mensen in winkels iets kopen dat ze ‘Mulch’ noemen. Dat sleuren ze mee naar huis en brengen ze overal aan om de planten te beschermen . 
GOD: En wat is dat dan, die Mulch? Waar komt die vandaan? 
Gabriël: Daarvoor kappen de mensen bomen om die ze fijn malen tot ‘mulch’, Heer

Een vertaling van een Engelstalige tuiniersgrap…
Voila weer twee weken geen gras afgereden.  Zo’n madeliefjesveld is toch echt mooi. En als je goed kijkt vind je tussen het gras overal kleine bloemen, zoals deze ereprijs

En nu ga ik toch het gras afrijden. Maar niet overal. Achterin de tuin blijft het madeliefjesveld staan

12 gedachten over “Gazongruwel

  1. Een beetje eigenwijs tuinieren maakt een mens – en God en Gabriël – vast veel gelukkiger! Leuk dat je op mijn blog reageerde. Ik ga je volgen.

  2. Ik las op 10 en 11 januari over bovenstaand stukje op je blog op de tuinscheurkalender van Romke van de Kaa en Paul Geerts. Vond ik leuk.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: