Knautiabij

Toen ik vanmiddag in de tuin rondliep dacht ik even dat ik aan ’t dromen was. Er zat zowaar een vrouwtje knautiabij op mijn Knautia.

Hier heb ik stiekem altijd op gehoopt, maar ik beschouwde de kans als quasi onbestaande, omdat deze bij niet zo mobiel is, en de meest nabije populatie toch enkele km van mijn tuin verwijderd is.

Laten we nu hopen dat er volgend jaar nazaten van deze pionier opduiken in mijn tuin. Ik ga in ieder geval nog wat extra Knautia vermeerderen.

Deze solitaire bij foerageert alleen op Knautia, en is eigenlijk het slachtoffer van ons maaibeleid: bermen worden gemaaid net voor de Knautia in bloei komt, en zo is dit diertje zo goed als volledig verdwenen. Er zijn nog maar enkele plaatsen in Vlaanderen waar nog populaties overblijven, naast Mechelen liggen die allemaal in Oost-Vlaams-Brabant of het Maasland. Maar ook dan spreken we over 600 waarnemingen per jaar, terwijl er echt wel actief achter deze diertjes wordt gezocht (via tellingen in natuurgebieden)

22 gedachten over “Knautiabij

  1. Wauw!

    Is de plant gevoelig voor slakkenvraat? Zo nee ga ik ‘m ook zetten. Heb het vroeger in mijn kurkdroge, ondervoede zuidbalkontuin een zomer of twee in leven kunnen houden. Of was dat toch scabiosa…?

    1. Die slakkenvraag s bij mij ook het probleem . Maar ik blijf proberen. En niet alleen voor de knautiabij .

      1. Ik heb ook totaal geen last van slakkenvraat bij de Knautia. Zaailingen van planten die ze wel graag lusten zoals zonnebloemen maken hier echter geen schijn van kans. Om die reden zaai ik tegenwoordig planten die gevoelig zijn voor slakken voor in potjes en plant ik ze pas uit als ze groter zijn. De slakken weten ze dan nog wel te vinden, maar ze worden tenminste niet meer tot de grond opgevreten 🙂

  2. Wow, knap! Ik heb vorig jaar ook Knautia gezet en die is al vlot uitgezaaid. Als ik het goed begrijp zitten er dus geen knautiabijen in het Waasland? Dan moet ik ook geen bezoek van deze bijzondere bij verwachten. Er komen in elk geval massa’s andere solitaire bijen en insecten op af, alleen al daarvoor is het de moeite om ze te planten. Ik vind het ook een erg mooie plant, en ze bloeit lang. Ze heeft wel snel last van meeldauw.

      1. Bedoel je dat de soort die in de handel verkocht wordt sneller last heeft van meeldauw? Had ik dat geweten, dan had ik zaden bij Cruydt-Hoeck besteld en die zelf opgekweekt. Tips over Belgische kwekers die soortechte (zaden van) inheemse planten verkopen zijn zeker welkom! Voorlopig hebben alleen de planten die ik vorig jaar aankocht last van meeldauw, de zaailingen zien er veel gezonder uit. Hopelijk blijft dat zo.

          1. Ze werken wel met inheemse wildeplantenzaden dus ik denk dat ze een uitzondering vormen maar helemaal zeker ben ik niet. Meer info vind je op hun website: https://www.cruydthoeck.nl/biodiversiteit/wat-kun-je-zelf-doen/kies-voor-inheems-met-regionale-herkomst/
            Ook in de cataloog staat er meer uitleg over hun missie. Die kan je gratis downloaden en bevat heel wat interessante info over aanleg en beheer van bloemenweides, ik heb er al veel uit bijgeleerd.

            1. Wat daar staat is het halve verhaal, want er zijn ook lokale verschillen (tussen regio’s) van wat betreft inheemse planten. Ik ken zo meerdere voorbeelden (bvb Blauwe knoop die op bepaalde plekken veel vroeger bloeit).

              1. Dat geloof ik zeker, maar wat ik bedoel is dat de kans groter is dat ze de “gewone” soort aanbieden. Ik zal het eens navragen. Waar heb jij jouw Knautia planten gekocht misschien?

                  1. Ah zo, ik dacht dat dat niet mocht maar de plant is blijkbaar niet beschermd. Vorig jaar heb ik kattenkruid uit de buurt gestekt, dat gaat verbazend vlot. Zeldzamere inheemse planten of zaden bestel ik bij ecologische kwekers. Ik heb een mix van uitheemse en inheemse planten staan, met een massa leven in de tuin van het vroege voorjaar tot het late najaar. Ik besef wel dat dit deels komt doordat er nog wat wildere stukjes natuur in de buurt zijn.

                  2. Ondertussen kreeg ik antwoord van Cruydt-Hoeck op mijn vraag over de beemdkroon. Ze werken met zaad van de wilde soort, niet van de variëteit.

Reageer