Nog wat meer Lente

De voorbije week hadden zowat alle planten een immense groeispurt, eindelijk wat warmte, en een vochtige bodem…

De akeleien komen in bloei. Vorig jaar verplantte ik een dertigtal akeleien naar een akeleienbordertje van 3-4 m². Je leest hier en daar op internet dat akeleien zeer moeilijk te verplanten zijn, ik verloor welgeteld één exemplaar. Dat moeilijk verplanten valt dus wel mee, zou ik zo zeggen. Zo’n bonte mengeling van akeleien is een perfecte portie vrolijkheid in de lente.

Geranium phaeum is een andere vroege vaste plant. De plant doet het ook vrij goed op beschaduwde plekken en is een echte magneet voor hommels.

Hans Kramer van kwekerij Hessenhof vertelde me vorige week nog dat hij deze plant niet aan de man krijgt, terwijl het zo’n mooie plant zou zijn. Ik heb me vorig jaar 8 exemplaren aangekocht voor de droge border, de Jurinea cyanoïdes zou bloeien met bloemen die lijken op een mini-versie van artisjok bloemen. Alle planten maken nu al bloemknoppen aan, ik kijk benieuwd uit.

De Camassia’s blijven jaar na jaar trouw terugkomen. Het zijn eigenlijk zeer leuke bolgewassen.

Een aanwinst vanuit het Hessenhof, deze Dodecatheon ‘Aphrodite’ (twaalfgodenkruid). Ik ben benieuwd of ik deze volgend jaar nog terug zie komen.

Het kruipend zenegroen (Ajuga reptans) was hier ooit bijna verdwenen, maar doet het de laatste jaren erg goed, en palmt nu een steeds groter stukje tuin in.

De eerste bloeiende pioen dit jaar, Paeonia Lutea. De struik is ondertussen bijna 1.5 m hoog.

Dit wolfsmelkje zaait zich overal uit, zonder ooit te storen. Het is een perfecte weefplant, ik moet jullie wel de naam schuldig blijven.

3 gedachten over “Nog wat meer Lente

  1. 3-4 m2 akeleien? Wow, dat moet prachtig zijn! Ik denk dat ik snap waarom Hans die planten niet aan de man krijgt. Het blad lijkt wat op paardebloembladeren, klopt dat? Zo lijkt het toch op je foto. Veel mensen zien dat niet graag heb ik al gemerkt.
    Veel plezier nog in de tuin!

  2. Akeleien zijn prachtige lenteplantjes, maar zaaien zich nogal uit. Het is leuk want van die zaailingen weet je nooit welke akelei je bekomt. Ik moet er toch soms uittrekken anders veroveren ze de hele border. De camassia’s zijn dit jaar vrij snel uitgebloeid. Regen?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: