Crocus

Toen we vorig jaar de bolbestellingen aan ’t klaarzetten waren bij velt Tienen, zette een bestuurslid van velt voor één persoon twee grote zakken met krokusbollen bij mekaar (2 x 500 bollen). Ik vertelde toen dat ik twee jaar geleden ook zo’n grote bestelling had geplaatst, en dat het toch een flinke karwei is om zoveel bollen in de grond te krijgen. En dat ik me dit jaar had ingehouden.

Crocus vernus in de fruittuin

Toen ik wat later mijn bestelling zocht kwam ik tot de conclusie dat mijn naam op die bestelbon stond… dus toch niet…

En zo heb ik me vorig jaar vijf uur geamuseerd met het aanplanten van 1000 bollen Crocus vernus. Want terwijl Crocus tommasinianus het uitstekend doet in de bloemborders (en overal uitzaait, zelf tussen de klinkers), doet ze het heel wat minder goed in ’t gazon. Ze zaait zich er amper uit, en ik zie ook niet direct groter wordende ‘pollen’ van Crocussen. De Crocus vernus doet het in het gras van de fruittuin een pak beter, en ik vind de bonte mengeling van kleuren ook gewoon veel leuker. Vandaar dus die extra bestelling.

De eerste Crocus tommasinianus die bloeit tussen de stenen…

De voorbije weken was ik wat bezorgd, omdat ik zeer weinig van die nieuwe bollen zag opkomen, maar daar is ondertussen toch verandering in gekomen. Het duurt nog zeker enkele jaren voor ze een echte impact gaan hebben in ’t gazon, maar deze bollen zullen nog jaren ons grasperk opfleuren in februari.

6 gedachten over “Crocus

  1. Ja jong, bloembollen van Velt bestellen, da’s even plezant als kinderen maken. En dan vergeet je ook dat je 9 maanden later zal moeten bevallen. Maar nu al die krokussen in den hof, dat was het wel waard he?

  2. Velt in je veld, dus. Vrolijkmakende voorjaarsbloeiertjes: daar ben ik ook zo’n fan van. Ik haal die overigens altijd bij een vriendin-bollenteler die zich, geheel kleinschalig, in tal van bolgewassen heeft gespecialiseerd.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: