Droogteresistente planten die ook op zware grond gedijen

Met de huidige hittegolf zijn er een aantal planten die zienderogen wegkwijnen, terwijl andere planten het hier wel zeer goed doen. Dat droogteminnende planten het nu goed doen, is natuurlijk geen verrassing, maar die planten hebben het dan weer moeilijk gedurende de winter, zeker op zware gronden (leem/klei). Agastache, om maar een voorbeeld te nemen, kwijnt hier hier gewoon weg in de winter.

Ik ga deze herfst en in de lente van volgend jaar een aantal planten vervangen die het nu moeilijk hebben. Sommige van die plekken zijn extreem droog, en daar komt gewoon een droogteminnaar, andere plekken zijn in de winter vrij nat, en daar had ik tot nu toe vochtminnende planten staan. Op die plekken ga ik nu dus meer bodemvage planten neerzetten.

Hieronder geef ik alvast een overzichtje van de planten die het hier op een leembodem (en dus natte voeten in de winter) uitstekend doen in deze extreem droge periode.

Aconitum bicolorPlanten die in theorie houden van een vochtige bodem, maar die het hier in halfschaduw toch uitstekend doen in de droogte, terwijl ik ze pas deze lente heb aangeplant.
Acquilegia vulgarisAkelei doet het hier eigenlijk overal goed. In halfschaduw, volle zon, na een natte winter of nu in volle droogte. Volgens mij een echte bodemvage plant.
Alchemilla mollisNog een plant die de benaming ‘bodemvage plant’ verdient. Doet het trouwens ook in schaduw en volle zon.
AmsoniaPlanten staan er dit jaar prachtig bij, ondanks de droogte. Ze doen het hier al jaren zeer goed (ook na natte winters). Heeft dus echt geen last van zware, natte bodems in de winter (ik lees zelfs hier en daar dat sommige Amsonia het goed doen in drassige weides)
Aruncus ‘Horatio’Een plant voor halfschaduw of schaduw, en die gekend staat als een plant die graag een vochtige bodem heeft. Maar in de schaduw/halfschaduw deert de huidige droogte de plant helemaal niet.
AsterZowat alle Asters staan er ook dit jaar geweldig bij. Alleen Aster thomsonii* en Aster umbellatus hebben last van de droogte. Alle andere (turbinellus, Novae-angliae, dumosus, laterifolius, radula, amellus, pyrenaeus) doen het uitstekend, en ze houden ook zonder enig probleem stand in de winter op mijn zware bodem, maar ik zou ze nu niet direct op een echt drassige plek gaan zetten.
*Aster x frikartii “Mönch”, die als twee druppels water lijkt op Aster thomsonii, heeft geen last dan de droogte…
Campanula persicifoliaPlanten zijn ondertussen uitgebloeid, maar de jonge planten doen het goed, droogte deert hen duidelijk niet. Dit geldt NIET voor Campanula latifolia, die helemaal uitgedroogd lijken. Campanula kan ook goed overweg met de zware bodem in de winter
CentaureaIk heb hier meerdere soorten staan, en de meeste doen het goed in de droogte. Onder meer Centurea jacea komt zowel op uitermate vochtige als zeer droge plekken goed weg
Cephalaria giganteaCephalaria doet het hier al jaren goed, en doet het dit jaar, ook in volle zon op erg droge plekken nog steeds uitstekend.
Cicerbita plumieriEen tijdje moeilijk geweest om deze in gang te krijgen. Plant houdt van vochtige plekken, maar de huidige droge periode is voor de de plant duidelijk geen probleem.
Coreopsis tripterisPlant doet het hier uitstekend in volle zon, maar zou ook op vochtige plekjes uitstekend groeien. Wordt zeer hoog.
Echinacea ‘Cheyenne Spirit’Zonnehoed is een plant die het, in tegenstelling tot een aantal Heleniums en Rudbeckia’s, uitstekend doet in deze droogte. Ik zou de plant wel niet op een echt natte plek neerzetten. Echinacea op zware grond blijft moeilijk, maar ondanks deze natte winter heb ik toch mooie planten staan.
EpimediumDoet het in de (half)schaduw uitstekend, huidige droge periodes deren de planten hoegenaamd niet. Maar deze planten staan gekend om ook op wat vochtiger grond goed te groeien. Maar droogte + veel zon gaat niet lukken
Eupatorium cannabinumDe plant staat hier in de oeverzone van de vijver, en in volle grond / volle zon in de border. Op sommige plekken begin ik nu wel wat impact van de droogte te zien… Ook Eupatorium maculatum doet het nog vrij goed.
Foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’Venkel doet het hier al jaren uitstekend. Droogte lijkt de planten niet te deren, en de natte winters ook niet.
GeraniumHeel wat Geraniums kunnen veel droogte en zware grond (natte winters) probleemloos verteren. Onder meer ‘Tiny Monster’ doet het hier ook zeer goed in volle zon op een droog plekje
GeumGeum is een plant die goed gedijt in een vochtige bodem. Je moet de planten wel niet in een waterzieke grond aanplanten of een stukje dat in de winter onder water staat. Ook de droogte lijkt de planten niet te deren.
HemerocallisPlanten hebben op dit ogenblik geen last van de droogte, en deze plant kan een zware natte grond in de winter probleemloos verwerken (maar net zoals Geum, ook weer geen echt natte toestanden)
IsodonMeerdere telgen van dit geslacht lijken geen last te hebben van de droogte (excisus en rubescens). Isodon longitubus doet het veel minder goed.
Iris sibiricaDe verschillende cultivars doen het eigenlijk allemaal uitstekend in volle zon en de huidige droogte. De planten zijn er nochtans vooral gekend om redelijk vochtige grond te verkiezen. Echte bodemvage plant, die ook zonder problemen in echt drassige grond kan staan.
Knautia arvensisDeze inheemse schoonheid groeit bij voorkeur op leemgrond, en in volle zon. Ik zie ze hier aan de zonnekant van holle wegen – in volle zon – groeien. Geen wonder dat ze dus geen probleem hebben met de huidige weersomstandigheden.
Lythrium salicariaDe plant is een inheemse oeverplant, maar ik zie hem ook gedijen op vrij droge plekken in de tuin en in de natuur, en dat in volle zon… Ik heb hier in de borders (ver weg van de vijver) ook nog planten staan die niet uitgedroogd zijn. Uit heel deze lijst zonder twijfel de plant die het meest het etiket bodemvaag verdiend: plant gedijt op plekken die in de winter overstromen en kan in de droogte ook best haar mannetje staan (toch op zware grond, ik denk dat deze plant op een droge zanderige bodem niet gaat lukken)
Nepeta ‘Walkers’ Low’Nepeta is een echte droogteminnende plant MAAR doet het hier al jaren uitstekend. Ik heb “Walker’s Low” zelfs ergens gezet waar de plant na enkele jaren bijna in de schaduw stond (onder de perzik), en ook die planten bleven in leven (op een stukje dat in de winter echt wel redelijk vochtig is) .
Oreganum vulgareDe plant staat hier overal in de beemden, en komt ook hier in de tuin ieder jaar (meer) terug in de tuin.
Persicaria amplexicaulisDe inheemse Persicaria bistorta is een oeverplant en kwijnt hier weg in de droogte. Maar Periscaria amplexicaulis variëteiten zoals ‘Fat Domino’ en ‘Pink elefant’ hebben absoluut geen probleem met de combinatie volle zon en droge periode. Ze kunnen ook echt wel drassige grond verdragen
PhloxEen eigenaardige plant. In de volle zon lijken de meeste Phloxen gewoon uit te drogen, andere cultivars doen het goed. In de halfschaduw doen de meeste soorten het goed…
RosaRozen gedeien goed op zware grond, en geven bij de huidige droogte geen kik. Het zijn natuurlijk wel geen planten om op een waterzieke bodem te zetten
SansguisorbiaIk heb hier Sansguisorbia op een droge plek in volle zon staan (de Helenium er naast is aan ’t uitdrogen). Veel Sansguisorbia kunnen best heel wat droogte weerstaan (en doen het goed op vochtige bodems).
SedumDeze planten doen het al decennia goed in onze tuinen, en kunnen eigenlijk best wel natte winters doorstaan (ook nogmaals, geen waterzieke toestanden). Droogte lijkt de planten niet de deren.
ThalictrumThalictrum ‘Elin’ staat hier 5 uur in de zon, en doet het gewoon uitstekend. Thalictrum delavayi doet het ok erg goed, maar met beperkte zon. Planten verkiezen een vochtige bodem, maar indien je de planten correct aanplant (voeten in de schaduw en niet in volle zon de hele dag), dan kan de plant flinke droge periodes aan.
TrifoliumTrifolium ochroleuca en Trifolium rubens doen het hier uitstekend op een droge plek in volle zon. De planten staan ondertussen al 10 jaar op dezelfde plek, en hebben al meerdere natte winters doorstaan zonder problemen
Verbesina aternifoliaEen hoge plant, met vrij grote bladeren. Doet het ronduit uitstekend in mijn tuin.
VernoniaNauw verwant aan Eupatorium, ook deze plant heeft geen problemen met de huidige droogte en ze gedijen ook op een vochtige bodem.
VeronicastrumTerwijl veel Veronica planten lijden onder de droogte, staan mijn pollen Veronicastrum erbij alsof het gisteren geregend heeft.

De vraag is dan, wat doet het niet goed, onder de klassieke tuinplanten?

 • Helenium heeft echt moeite met de huidige droogte (hangt wel wat af van de standplaats en de cultivar). Iets wat me eigenlijk verbaast
 • Asclepias, maar dat verbaast me dus niet, is een plant die graag vochtig staat. Wordt vervangen.
 • Campanula lactiflora, zeer mooie tuinplant maar droogt dus helemaal uit. Indien de planten volgend jaar terugkomen ga ik ze verzetten naar een plekje waar ze wat minder zon vangen, want ze zijn ohh zo mooi
 • Sommige Veronica longifolia planten hebben het echt moeilijk, maar niet op alle plekken. Ik probeer de planten te verwijderen op de plekken waar ze het niet goed doen.
 • Scutellaria incana is quasi volledig uitgedroogd, geen plant voor mijn tuin dus.
 • Heel veel telgen van het geslacht Rudbeckia hebben het enigszins moeilijk. Enkele daarvan zijn vorig jaar geplant, dus misschien volgend jaar beter?
 • Succissa prantesis heeft het zichtbaar moeilijk. Is ook een plant die groeit op drassige weides. Ik denk wel dat de planten er niet aan ten onder gaat gaan.
 • Sansguisorbia staat hierboven in de lijst, maar nazaten van Sansguisorbia tenuifolia drogen hier uit.
 • Caryopteris divaratica is ook op sterven na dood. Zal ook kennis maken met mijn spade des doods.
 • Cimicifuga ‘Queen of Sheeba’ zou ook al lang weggekwijnd zijn zonder mijn ‘tussenkomst’. Deze probeer ik wel te behouden in de tuin met een olla.
 • Penstemon. Planten die normaal moeilijk zijn om door de winter te krijgen (wegens te nat), maar nu door de droogte een bijna-doodervaring ondergaan.
 • Bijna alle Hydrangea, maar dat is geen wonder. De Hydrangea villosa “Anthony Bullivant” en “Hot Chocolate” doorstaan in de halfschaduw de droogte vrij goed, maar krijgen af en toe een watergift. Ook zij krijgen een olla.

Planten die het uiteraard goed doen in de huidige droge omstandigheden zijn de echte droogteminnaars, maar deze hebben het soms moeilijk in de winter: Agapanthus, Lavandula, Hyssop, Thymus, Stachys, Baptisia, Phuopsis, Gaura, Calamintha, Saponaria, Crocosmia, Lepechina, Centaurea bella, Dianthus carthusianorum, Eryngium, Echinops, Perovskia, Silphium,…)

Misschien tijd voor een stokje? ? Hoe zit het bij jullie? Wat doet het goed, en wat doet het niet goed in de droogte.? En ik ben dan vooral geïnteresseerd in de niet zo evidente planten, dat droogteminnaars zoals Agastache en Alstroemeria het goed doen op dit ogenblik verbaast me niet, daar ben ik dan eerder geïnteresseerd hoe ze door de winter geraken (op een zware bodem)?

Nog even toevoegen dat mijn bevindingen grotendeels maar niet helemaal overeenstemmen met die van de leden van de vvpv, maar ik denk dat standplaats en grond toch twee zeer belangrijke verschillen kunnen leiden. Dus ook mijn ervaringen zijn mijn ervaringen, en het is perfect mogelijk dat één van de planten waarvan ik zeg dat die het zeer goed doet in de droogte & volle zon, het bij jou niet goed gaat doen.

19 gedachten over “Droogteresistente planten die ook op zware grond gedijen

 1. Ik kan weinig toevoegen maar ben heel blij met jouw lijst, want hier gaat wel e.e.a. kapot zijn en dus ga ik vervangers moeten zoeken Ik zit op volle kleigrond trouwens.

 2. Dikke merci voor deze uitgebreide lijst! Die ga ik bijhouden. Dit voorjaar bracht ik van de Vlindertuin Ceratostigma plumbaginoides mee. Een zeer droogteresistent plantje. Ik heb ze aan de voet van de beukenhaag in de volle zon gezet. En ze doen het prima. Ik denk dat jij ze ook wel mooi zou vinden (blauwe bloempjes) Zou ook wel niet geschikt zijn voor waterzieke grond in de winter.

 3. lemige klei hier en het meest van wat je hier schrijft werd ook hier bevestigd, toch andere ervaring i.v.m blauwe knoop en zijn bleker neefje Succisella implexa “frosted pearls” ze lijken geen last te hebben van de droogte. De penstemon en de veronica longifolia trekken zich er ook weinig van aan, maar het moet gezegd ze staan hier in de half tot bijna volle schaduw. De agastache is hier de winter niet doorgekomen en ook al mijn thijmsoorten hebben er gedurende de winter de brui aan gegeven, maar dat lijkt me eerder met nattigheid te maken te hebben. Super post en weer een aantal plantjes die op mijn “wil ik hebben” lijstje komen te staan.

   1. Vorige winter was hier eigenlijk de eerste waar de agastache niet tegen op kon. Ook de plantjes in potjes die ik had staan om weg te geven hebben er de brui aan gegeven en die stonden niet in klei, maar wel onbeschermd tegen nattigheid.

 4. Wij beleven droge zomers en ook behoorlijk droge winters op onze zandgrond. Na ruim vijfentwintig jaar verplanten, aanpassen en doorgedreven selecteren, kan ik melden dat onze tuin zich thans geheel en al heeft gesetteld.
  Wel interessante lijstjes die je hier meegeeft.

 5. Interessante lijst om de planten in jouw tuin eens te vergelijken met dezelfde in onze tuin. Het hangt niet alleen af van de soort grond maar ook van de hoeveelheid regen die we krijgen. Dit jaar heeft het sinds begin juni, onze eerste open tuindag, 2 maal geregend, laat ons zeggen het zand geblust. Dan kan je weinig doen als je niet regent. Wij hadden 10.000 liter water in onze regenputten begin juni, maar al dat water is gebruikt voor onze vaste planten die we verkochten voor het goede doel en voor de groenten. Kraantjeswater wordt er nooit gebruikt in de tuin. De enige manier om de plantjes te beschermen was hen compost te geven maar vele bloemblaadjes verschroeiden dan ook nog door de hele dag zon. De meeste van onze borders liggen de hele dag in de zon .Alles wat je snoeide voor een 2de bloei of om wat fris groen te bekomen (vb geraniums, hemerocallis, vrouwenmantel etc.) bleef een naakte plek).Vochtminnende planten worden nog dit jaar met veel spijt gerooid.

  1. Hier wordt ook een volledig stukje border gerooid ten voordele van droogte-minnende planten. De idee is dat ik de meeste van die planten kan stekken voor de winter, en na een natte winter terug kan aanplanten. En verder veel compost gebruiken voor die planten, zodat de waterhuishouding in de winter toch wat beter wordt.

 6. Toevallig op deze blog uitgekomen en dit interessant overzicht gevonden, bedankt! Wij hebben ook zware grond die in de winter erg nat is, dus veel is herkenbaar voor mij. Toch ook enkele verschillen, hoewel de tuin een groot deel van de dag in de schaduw van bomen ligt. Zoals het dit jaar was heb ik het echt nog nooit meegemaakt, augustus was ronduit een ramp voor de borderplanten. De Persicaria amplexicaulis was volledig verbrand, zielig om zien. Gelukkig is het een sterke plant die snel herstelt. Hij is er in september helemaal bovenop gekomen en bloeit zelfs volop!
  Ook de Alchemilla mollis en de Eupatorium cannabinum hebben hier afgezien, dat zijn nochtans geen tere plantjes. Over de Veronicastrum lees je in alle tuingidsen dat ze niet tegen droogte kunnen maar dat klopt duidelijk niet, hij heeft bijzonder goed standgehouden. Ik heb zelfs enkele exemplaren bij geplant dit najaar omdat ik het zo’n dankbare plant vind. Hij is sterk maar niet opdringerig en heeft een prachtig wintersilhouet. Ook de Salicaria heb ik bijgeplant omdat die geen problemen ondervond.
  De heelblaadjes, die van natte grond houden, wat je duidelijk kan zien aan de plaatsen die ze uitkiezen als ze uitzaaien, deden het bijzonder goed tegen de verwachtingen in. Zeker een aanrader. Je moet ze wel in toom houden, maar ze zijn gemakkelijk uit te trekken en wilde bijen zijn er gek op. De geraniums hielden ook goed stand, behalve aan de voet van struiken en bomen.
  Ik mag hopen dat dit geen jaarlijks weerkerend fenomeen wordt, want planten die van droge grond houden zijn hier geen optie door de nattigheid in de winter. Je merkt ook wel dat planten die het ene jaar afzien, het volgende jaar weer enthousiast groeien. Zo lang er dynamiek in zit en de bodem grotendeels bedekt blijft, ben ik tevreden 😊

  1. Ik kan je dan in ieder geval Amsonia , Aruncus en Cephalaria aanraden. Ook Vernonia en Thalictrum (die laatste op de juiste plaats) zouden het in die omstandigheden echt goed moeten doen.

   1. Amsonia en Aruncus doen het hier inderdaad goed, ze zijn 20 jaar geleden aangeplant en houden nog steeds stand. Cephalaria stond er ook maar die is al na enkele jaren verdwenen. Thalictrum heb ik dit jaar voor het eerst geplant omdat ik erdoor gecharmeerd was tijden een bezoek aan een kwekerij, hopelijk slaat ze aan. Vernonia ken ik niet, die naam ga ik zeker noteren voor wanneer er nog eens een plaatsje vrij komt.

    1. In Thalictrum is er wel heel veel verscheidenheid. Sommige soorten hebben echt vocht nodig. Thalictrum delavayi doet het hier erg goed. En Vernonia zit ergens tussen een aster en een Eupatorium in, zou ik zo zeggen.

     1. Ik heb Thalictrum flavum geplant, afwachten. Vernonia heb ik opgezocht en ziet er een erg aantrekkelijke plant uit, bedankt voor de tip. Ik probeer niet teveel planten te kopen in tuincentra, maar als er ergens een gat valt, probeer ik graag al eens iets nieuws uit. Ik begin dan altijd met enkele exemplaren en zie wat het geeft. Bij mijn plantenkeuze is de robuustheid erg belangrijk want ze moeten zich kunnen standhouden in een wilde border. Een ander selectiecriterium is de ecologische meerwaarde. Die Vernonia is blijkbaar een vlindermagneet, dat zit dus al goed 😊

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: