Echinacea

Ik heb de voorbije jaren een tiental Echinacea-variëteiten aangekocht. Van één van die rassen groeit er hier nog één plant ‘Elton King’, alle andere planten zijn allemaal verdwenen, op het zaairas ‘Cheyenne spirit’ na.

In de bloempluktuin heb ik een stukje ingezaaid, met zaden van mijn eigen planten, en de planten die ik daarmee nu opkweek zijn heel mooie, fors groeiende planten die nu in bloei staan.

Het is een bonte verzameling van kleuren, want ik voor deze plant best wel OK vind. Mijn tip is dus : koop geen planten van Echinacea, maar zaai de planten uit. De plantjes die het het beste doen op jouw grond en op die plek, zullen uitgroeien tot mooie planten.

Wat me opvalt, is dat mensen deze plant als een uitzonderlijke insectenplant omschrijven. Wat mij betreft is Echinacea echt geen uitzonderlijke nectarplant. Je ziet er wel eens een vlinder of een hommel op landen, maar er zijn toch heel wat andere planten die veel, maar dan ook veel meer volk lokken.

11 gedachten over “Echinacea

 1. ‘Zaairas’ is een term die ik nog niet tegenkwam en ik vind niet echt wat het betekent. Wil dit zeggen dat kwekers ze zaaien ipv te stekken of weefselkweek toe te passen?
  Ik vind de verschillende kleuren van ‘jouw’ Echinacea echt tof!
  Hier is er ook ene die het super goed doet in de voortuin en zich zelfs uitzaait tot tussen de klinkers van de oprit. Het is er ene van Jan Spruyt: Echinacea JS ‘Purple Prairie’. Als je daar graag een plantje van hebt, laat maar weten …

 2. Dat is een mooi stukje natuurlijke selectie aangepast aan je eigen tuin!
  De Echinacea is best een kieskeurige plant ( hier in halfschaduw op de venige grond doet hij het niet), maar je hebt een heerlijke kleurige collectie in je tuin weten te krijgen.

 3. Echinacea in volle grond is te onzent een absolute no go. Maar de diverse soorten die ik in potten hou, doen het al heel lang elk jaar prima.
  O, en ik ben lang niet de enige die zulks proefondervindelijk heeft mogen ervaren.

 4. Echinacea is mijn lievelingsplant. Ik kweek zeker al 3/4 jaar echinacea’s van zaad van eigen planten. De kleur van de plantjes is altijd een verrassing. Veel echinacea’s die je bij kwekers koopt kan je niet vermenigvuldigen door zaad. Had dit jaar veel zaad in de serre uitgezaaid van zaden die ik gekregen had van een vriendin (planten gekocht bij kwekers), maar niets is uitgekomen.
  Bij zonneschijn wemelt het in onze tuin van de hommels, bijen en vlinders op de echinacea’s.

  1. Deze groep Echinacea staat bij mij naast de een grote groep Helenium,, Nepeta en Knautia, en die blijken toch de voorkeur te hebben…
   Maar ik vind ze zo wel erg mooi, ik denk volgend jaar ook in de voortuin nog een stuk van 3m² ‘om te vormen’ tot zo’n Heleniumveldje

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: