Composteren

Ik heb er al eerder wat over geschreven, composteren. Het is volgens mij dan ook één van de basispijlers van ecologisch tuinieren. Hier bestaat er geen ‘tuinafval’, ik zie alleen grondstoffen voor de compostbakken.

Het snoeihout wordt hier in het vroege voorjaar systematisch gehakseld, en kan al beginnen met composteren. De droge plantenresten uit de border worden in een aparte bak bewaard, en vanaf begin mei worden die droge plantenresten gemengd met ‘groen materiaal’, met name grasmaaisel (van de eerste maaibeurt) en de plantenresten van het wieden. Dat mengen doe ik door een lasagne van groen en bruin te maken, waarbij ik ook het hakselhout toevoeg. Dan volgen 2-3 intensieve weken, waarbij de twee opgestarte compostbakken (5 m³) worden omgezet : alle materiaal eerst uit de bak scheppen, en daarna terug in de compostbak scheppen. Dat duurt per bak 20-25 minuten.

Indien nodig voeg ik nog wat groene plantendelen of keukenafval toe.

Het omzetten doe ik eerst om de twee dagen, nadien laat ik drie en dan vier dagen tussen. Ondertussen zijn we 5 weken verder. Het compost voelt nog steeds erg warm aan, en je kan zien dat de compostering al heel fel gevorderd is na 5 weken.

Dit materiaal ga ik nu nog één keer omzetten, en zal dan in ausgustus/september gezeefd worden en benut worden in de tuin. Net zoals de voorbije jaren ga ik weer 2-3 m³ compost produceren.

Veel werk? Aangezien het keukenafval hier wordt verwerkt door de kippen, hebben we hier geen GFT-bak. En ik verkies deze inspanningen boven die gore, stinkende groene bak. Ik zet echt liever die composthopen enkele keren per jaar om dan één keer die bak proper te maken.

2 gedachten over “Composteren

  1. daar heb je dus plaats voor nodig he. ik werk met 2 compostbakken, maar keer veel te weinig. Ik moet dat een beetje beter organiseren en ook hopen maken zodanig dat er een lasagne kan gevormd worden. En ne goeie verhakselaar zal ook wel helpen. Het heeft wel veel voldoening om uw eigen gemaakte compost te gebruiken. Koop je ook nog potgrond aan?

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: