Thalictrum is één van mijn favoriete plantengeslachten: mooi blad, leuke groeiwijze en prachtige bloemen. Het is ook een plant die redelijk iel blijft, en dus overal kan staan in de border.
Nog voor de bloemen openen zijn de planten al een feest voor het oog.

Ik heb ondertussen meerdere planten staan, en die hebben het dit jaar (bijna) allemaal uitstekend gedaan. Ze houden duidelijk van dat extra vocht, en last van slakken lijken ze niet te hebben.

Oooh…, hoe tof!
Lie(f)s.
Ik heb alleen de akeleiruit in mijn tuin, maar het of inderdaad een heel mooi geslacht.
Daar heb ik ook één plant van staan. Dat was de eerste akelei in mijn tuin
Dit zijn van die bloemetjes die ’s nachts weer sluiten?
Neen, die blijven open hoor
Wat een mooie bloemetjes, ik kende ze nog niet……….En als ze bestand zijn tegen slakken is het echt iets voor mij, want wij hebben een ware plaag dit jaar
Ik zie geen of amper slakkenvraat
Prachtig! En vooral: prachtige foto’s.
Kleinere, minder-opvallende bloemen kunnen door een juiste foto helemaal tot hun recht komen.
Dank
Je hebt wel de meest subtiele, fijne soort ( het lijkt me de Thalictrum Delavayi) op je mooi foto’s gezet.
Ook de soort die het meest kritisch is op de standplaats. Daarom heb ik hem in een grote bak staan: een absolute schoonheid!
Ik heb wel wat verschillende soorten staan. Thalictrum delavayi heb ik drie soorten van staan, die doen het allemaal goed. Hebben graag een niet te droge bodem en niet al te veel zon, heb ik de indruk
Op de bovenste foto zie je trouwens Thalictrum ‘Elin’, dat is geen Thalictrum delavayi maar een cultivar van Coen Janssen uit Thalictrum flavum var. glaucum en Thalictrum rochebrunianum
Hier ook geen Thalictrum in de tuin. Vroeger wel Akeleiruit maar die deed het nergens goed en is uiteindelijk verdwenen. Door de droge zandgrond vrees ik. Misschien probeer ik nog eens andere soorten want ik vind ze ook prachtig.
Ze hebben graag een niet al te droge bodem, en hebben eigenlijk niet zo heel veel zon nodig. Vooral Thalictrum ‘Elin’ is een zeer robuuste plant (de bovenste foto).
Geen slak te zien hier.
Nergens?
Mwah, wel een paar gezien hoor. De vogels eten ze op. De kraaien slaan met geweld en lawaai de huisjes stuk, de naaktslakken glijden zo wel naar binnen. Maar dat is alweer een maand geleden, nu zijn er geen slakken en die vier kraaien (en de paar eksters) zijn ook weer verdwenen, met hun kinderen.
Zouden vogels naaktslakken lusten? Ik weet het niet, hoor, maar vraag het me alleen maar af. Heb ze het alleszins nooit weten doen.
Hier blijven dezelfde eksters al jaren present. Hun kroost van dit jaar heeft duidelijk moeite om een eigen territorium op te zoeken, en de ouders vinden dit helemaal niet leuk. Zie ik iets gelijksoortigs met een andere (tweepotige) diersoort?
Wij zijn opgetogen met de aanwezigheid van de eksters: ze houden houtduven en kauwen uit de tuin d.m.v. schijn- of echte aanvallen. Die houtduiven en kauwen hielden hier voorheen een echte ravage in de tuin. Zonder ommezien of enig medelijden…
De eksters en de kraaien hier hebben het zo druk met elkaar te bevechten dat ze de houtduiven niet zien. Die nare vogels zijn nu ook alweer verdwenen. Kauwen zijn hier nooit, die zitten 15km verderop. Dat van die naaktslakken weet ik eigenlijk ook niet nu je dat zo zegt. Feit is dat ik er maar twee gezien heb en die waren ook zo weer weg. De natuur is wreed ja.
Prachtige foto’s. Ik heb ook vrij veel soorten staan maar de meeste bloeien wel eind lente, begin zomer. Eenmaal uitgebloeid verwijder ik de zaden anders heb ik te veel uitzaai. Thalictrum rochebrunianum en Elin vind ik ook zeer mooi.
Elin is heel mooi (dat is de foto bovenaan). Zaailingen heb ik niet. Thalictrum rochebrunianum lukt hier niet. Twee keer geprobeerd, twee keer verdwenen. Thalictrum delavayi wel.
Ik hoop Elin dit jaar te kunnen scheuren want hij zaait zich niet uit.