Gezoem

De bijenboom (Tetradium danielli) staat weer volop in bloei. Wanneer je voorbij de boom loopt, hoor je gewoon het gezoem van insecten. Op de foto’s zie je voornamelijk honingbijen, maar er foerageren ook behoorlijk wat hommers, vlinders, vliegen, wespen en zweefvliegen op de boom.

Wat ook opvalt, in de bloemenweide zie ik geen honingbijen of hommels, die foerageren voornamelijk op die Honingboom, Helenium, Veronicastrum en Cephalaria. Dat past dus een beetje in mijn verhaal van begin deze week.

Toch ook even uitzoomen op de volledige boom, zodat het duidelijk is hoeveel bloemen er op zo’n boom in bloei staan. Dit is trouwens de noorderkant van de boom, aan de andere kant bloeit hij nog wat rijker.

12 gedachten over “Gezoem

 1. Dit weekend stond er in De Standaard ook een interessant artikel over evolutiebioloog Menno Schilthuizen. Over ‘ecologische vreemdelingenhaat’ en over uitheemse planten die in steden echt wel interessant kunnen zijn. Het deed me denken aan jouw verhaal en het voelt helemaal juist vind ik.

   1. Ik denk dat hij dat ook wel zo bedoelt hoor. Al lees je dat in het artikel niet heel duidelijk. Hij is er zelf nog niet helemaal uit. Het is ook een moeilijke boeiende materie he.

   2. Het artikel van Menno Schilthuizen ga ik opzoeken en lezen.
    Steeds meer wilde planten, die hier zijn komen aanwaaien, ben ik gaan waarderen om de kleine bijtjes e.a. die ze aantrekken.
    Ook ik ben een pragmaticus, die veel aspecten wil meewegen.
    “Exoten uit het zuiden” bij voorbeeld, zijn sinds de laatste IJstijd al weer stevig naar het noorden opgeschoven, en dat gaat nog steeds door. Ditmaal door de klimaatverandering.
    Hoe meer ik over “Exoten” lees, zowel waar het dieren , menselijke dieren en planten betreft, hoe minder ik ga weten…

 2. Helaas, geen boom voor mijn tuin wegens te duur. Met een grote kluit zijn ze beschikbaar vanaf € 600. Er zijn noodgedwongen grenzen aan liefde voor de natuur. 😦

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: