Insectenhotel… nummer twee

Ik schreef vorige week al over een eerste nieuw insectenhotel dat af was. Maar er zijn er nog in aanbouw. Dit tweede hotel staat in de nectartuin en heeft een iets opvallender kleurtje gekregen. Dit is wel een aanzienlijk kleiner exemplaar, waarin ik redelijk veel plaats voorzie voor klokjesbijen, tronkenbijen en maskerbijen door veel rietstengels te gebruiken. Deze kleine solitaire bijen zijn niet zo mobiel, en zoeken nestgelegenheid in de nabijheid van de drachtplanten die ze bezoeken.

En ja, er is één vak niet ingevuld. Dat is een bewuste keuze. Zoals al eerder gezegd gaan zo’n lege stengels niet zo heel lang mee. Dat vakje vul ik pas volgend jaar.

Ook hier gebruik ik blokken robiniahout maar vooral uit holle stengels. Het nestmateriaal dat ik ophang heeft broedgangen van 2-12 mm. Als holle plantenstengels gebruik ik Phragmites communis (riet), Miscanthis sinensis (prachtriet), bamboe (zelfgekweekte Phyllostachys aureosulcata en Pseudosasa japonica van de buren), Cephalaria grandiflora, Crepis biennis (groot streepzaad), Verbena bonariensis, Asclepias incarnata, Foeniculum vulgare (venkel) en Pastinaca sativa (pastinaak).

Nog wat extra achtergrondinformatie. Je lokt met insectenhotels maar een beperkt aandeel van alle solitaire bijen. De meeste solitaire bijen maken hun broedgangen in de grond, slechts 20% van de solitaire bijen nestelen in een insectenhotel (en hun koekoeksbijen).

 • Metselbijen 6-9 (-11) mm
 • Behangersbijen 6-10 mm
 • Maskerbijen 2-5 mm
 • Tronkenbij 2-5 mm
 • Wormkruidbij 6-8 mm
 • Grote wolbij 10-12 mm
 • Klokjesbijen 2-5 mm

En deze lijst is ten dele theoretisch. Ik heb in mijn insectenhotels nog nooit een nest van een behangersbij of een Grote wolbij opgemerkt. Terwijl die beestjes hier wel en masse rondvliegen…

Insectenhotels kunnen ook andere gasten lokken. Onder meer een aantal solitaire wespen die gebruik maken van de broedgangen en ook nog een hele resem dieren die parasiteren op de ‘bewoners’ van de nesten (onder andere mijten, roofvliegen, parasitaire (zweef)vliegen, sluipwespen,…). En ja, die parasieten zijn hier ook welkom. Zoals gezegd groeit de populatie solitaire bijen gestaag in de tuin, dus de druk van die parasieten is niet van die aard dat ze de populatie echt beschadigen.

Indien je zelf ook een insectenhotel wil maken, weet dan dat een hotel an sich weinig zin heeft, zorg ervoor dat die dieren ook voldoende nectar en stuifmeel in de buurt vinden. Zorg eerst daarvoor.

18 gedachten over “Insectenhotel… nummer twee

 1. Die bijen zijn nogal kieskeurig met hun millimeter-eisen😉 Mooi hotel. Diezelfde rode kleur heb ik deze week gebruikt als accentkleur voor een vogelhuisje in combinatie met crèmewit.

 2. Alweer een mooi bijenhotel dat heel nuttig zal zijn voor onze bijen en andere insecten. Inderdaad het heeft geen nut indien we de beplanting in onze tuin niet afstemmen op nectar en stuifmeel. Fijn weekend

 3. Dit is qua kleur en vorm een rustiek hotelletje geworden.
  Veel leer ik hier over stengels, die ook gebruikt kunnen worden: prachtriet, Verbena bonariensis enz. Is wat gemakkelijker dan het op maat zagen van mijn keiharde bamboestengels.
  En de maten van de doorsnede van de gaatjes voor de verschillende soorten is ook erg handig.
  Mijn eigen hotelletjes waren tot nu toe niet zo gewild, de stengels maar eens verversen.
  Het zal bij jou volgend jaar weer druk worden in de hotelletjes.

  1. Je mag alleen stengels gebruiken die achteraan dicht zijn (dus altijd knippen achter een knoop). Van alle sierplanten zijn venkel en cephalariastengels de makkelijkste om te gebruiken

 4. Ik heb een gelijkaardig insectenhotel in de tuin hangen. En wat blijkt: vooral de ekster en kauwen gaan met al die stokjes en stengels aan de haal. Heden heb ik er kleinmazig gaas voor gemonteerd in de hoop op beterschap.
  Mooi bouwsel, by the way. Mocht je nog wat gaas nodig hebben… 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: