Herfst

De maand oktober is ook weer bijna geschiedenis. We zitten al volop in de herfst, maar de temperaturen blijven redelijk zacht voor de tijd van het jaar. Terwijl er nog heel wat planten in bloei staan, beginnen de bladeren op heel wat bomen toch te verkleuren.

Door het verkorten van de dagen en de koudere dagen beginnen de bomen de vaten af te sluiten die instaan voor de sapstroom tussen boom en blad. Hierdoor begint het chlorofyl in de bladeren af te breken. Dat bladgroen maakt dat de meeste bladeren een groene kleur hebben (omdat chlorofyl de lichtgolven in het groene spectrum niet absorberen en dus reflecteren). En zonder dat bladgroen zien we dus andere pigmenten.

Enkele mooie herfstinten…

Deze lagerstroemeria is de struik die de mooiste herfstverkleuring vertoont in de tuin. Ik had eigenlijk liever gehad dat hij gewoon zou bloeien.
Er zijn ook vaste planten die een mooie herfstverkleuring kennen. Deze  Lysimachia fortunei is daar een mooi voorbeeld van
Japanse esdoorn vindt een plaats in veel tuinen vanwege de herfstverkleuring. Deze (cer palmatum ‘Seiryu’ ontgoochelt niet op dat vlak
Ook sommige grassen vertonen nu een leuke, andere tint.

15 gedachten over “Herfst

  1. Dat blad uit de header (is het de Cotinus?) toont aan dat het niet alleen gelen en roden zijn, die tot de herfstkleuren behoren; ook paars zien we soms verschijnen.
    Die foto is trouwens een topper!

  2. De herfst en de lente vind ik echt wel de mooiste seizoenen, ook al zijn het elkaars tegenpolen. Het is het schilderachtig afsterven tegenover het frisgroene ontluiken. I’m a sucker for both.
    De foto van de ‘Cotinus coggygria’-bladeren is erg geslaagd. Het najaar op zijn best!

    1. Alle seizoenen hebben hun voor- en hun nadelen.Ik heb hier gisteren nog flink verplant, ideaal moment uitgekozen, in de zon gewerkt, en vannacht nog wat frisse regen over de aanplant 😉

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: