Volgens waarnemingen is de Kleine Vuurvlinder een algemene vlinder, maar ik zie hem hier heel uitzonderlijk. Dit is de twee waarneming van deze vlinder in de tuin.

Deze zag ik op Helenium foerageren. Helenium wordt, net zoals Echinacea, vaak omschreven als een goede drachtplant voor insecten. Echinacea vind ik zelf behoorlijk tegenvallen. Ze worden wel eens bevlogen door een hommel of een vlinder, maar er staan hier heel wat tuinplanten die vele malen populairder zijn (Eupatorium, Aster, Salvia, Nepeta, Rosa, …).
Helenium is op dat vlak veel beter. Ook qua diversiteit. Helenium is een gele composietbloemige, en er zijn aardig wat solitaire bijen die een voorkeur hebben voor gele composietbloemigen. Ik zie hier dan ook veel meer diversiteit op de Heleniums foerageren.

Een mannetje van een Berijpte of Gewone geurgroefbij.

De breedbandgroefbij, eentje die ik zowat heel het jaar door waarneem in de tuin.

Een mannetje van een kegelbij, vermoedelijk de gewone kegelbij. Dit is een parasiet op behangersbijen (die hier veelvuldig voorkomen in de tuin).

Dit zou een mannetje grasbij zijn.

Deze laatste is een zeer trouwe bezoeker van de Heleniums, heel de zomer door. Eéntje waarvan ik soms tientallen op één groep bloemen zie foerageren, de tronkenbij.
Deze serie van solitaire bijen geeft ook nog eens duidelijk aan dat je geen insectenhotels nodig hebt om solitaire bijen in je tuin te zien. Van deze dieren nest ga je alleen de tronkenbij en onrechtstreeks de kegelbij lokken met een insectenhotel. De andere bijen broeden in de grond.
Wat ’n foto’s!
Lie(f)s.
Ben een beetje ontgoocheld met dit logje. Dacht dat Helenium een verre planeet was waar vlinders overleven, en dat je daar een verslag van zou brengen. Dju toch…
Dit is inderdaad een andere planeet. Bestaat voor 99% uit Helium
Kun je grappig van praten, ik wil er naartoe!!
Fantastisch camerawerk
Dank u Wel 😀
Wow. Die foto’s! Die beestjes! Die kleuren! Echt prachtig, dankjewel.
Ik ben er zelf ook best tevreden mee 😉
Miljaar ik kan nog veel van jou leren! Zó razend interessant al die verschillende soorten bijen! Moest gij nu echt zo ver wonen?! Ik zou anders úren met jou door de tuin struinen en de tijd helemaal uit het oog verliezen 😉
😉
Mooie foto’s, doe bijen hebben het duidelijk naar hun zin.
Er zitten wel enkele krabspinnen op die Heleniums, die klagen ook niet
Prachtige foto’s, zoveel bijensoorten: je tuin is een goede plek!
De Eupatorium is hier op dit moment de grote trekker van bijen, vlinders, wespen: met stip voorop.
De kleine vuurvlinder heb ik hier helaas nooit gezien.
Die zal misschien niet zo noordelijk vliegen dan?
Alweer een prachtige foto. De heleniums lokken inderdaad heel veel bijen. Aangezien ik deel neem aan de observaties van insecten voor “Mijn Tuinlab” VVPV Pajottenland, heb ik een heel goede dagelijkse kijk op verschillende planten; Meer dan eens zag ik op de helenium Tijuana Brass tot 15 bijen en enkele hommels op een goed uitgegroeide helenium. Maar de meeste bijen heb ik waargenomen op de persicaria’s.(vooral in de voormiddag) Ook koplopers zijn agastache en veronicastrum (hommels). En de honderden echinacea’s in de tuin doen het ook niet slecht qua insectenlokkers.(geen dubbele de gewone).
Er is duidelijk onderhoud bezig op mijn fotosite, want er is meer dan één foto in dit logje, maar die zijn nu dus niet zichtbaar. 😉
Hier het meest bevlogen (in ’t zelfde onderzoekskader): Verbascum chaixii, Achillea millefolium, Cephalaria grandiflora, Eupatorium, Persicaria, Echinops ritro, Veronica longidolia, Origanum vulgare, Aster umbellatus, Rosa en Campanula lactiflora.