Kantelpunt

Terwijl de planten in de bloemenweide achteraan nog steeds veel te hoog uitgroeien ( en dus omvallen bij een flinke regenbui zoals dit week-end), is de hoeveelheid grassen in de bloemenweide toch flink verminderd. Het gaat duidelijke de juiste richting uit in de bloemenweide.

Op het oudste stuk (vooraan) zijn de planten ook al flink wat lager…

Maar het belangrijkste kantelpunt is er één qua biodiversiteit. De afgelopen weken is er volgens mij een grotere diversiteit in de bloemenweide dan in de nectartuin. Dat geldt dan voornamelijk voor solitaire bijen, waarvan er velen alleen in de bloemenweide te vinden zijn.

Weer heel wat omgevallen planten, achteraan in de bloemenweide

In de nectartuin zijn er ook wel enkele planten die een grote diversiteit aan beestjes aantrekken, maar die planten zijn toch ook grotendeels inheemse soorten, nauw aan inheemse planten verbonden planten of planten waarvan hun oorspronkelijk verspreidingsgebied niet zo ver van hier verwijderd is.

Let wel, ik spreek hier over diversiteit, want voedingsgeneralisten zoals hommels, zweefvliegen, honingbijen en vlinders zie ik meer in de nectartuin dan de bloemenweide. Vooral vlinders verkiezen duidelijk de nectartuin boven de bloemenweide.

Het zijn eigenlijk voornamelijk de solitaire bijen die een voorkeur hebben voor inheemse planten (ook al foerageren veel van die solitaire bijen alsnog op enkele van die uitheemse planten). Die hebben dus hun plekje in de bloemenweide.

Klokjesbij op Campanula lactiflora

Wil dat dan zeggen dat je best alleen inheemse planten aanschaft? Ik vind dat een moeilijke discussie. Ik denk dat je ook met een gemengde beplanting soortendiversiteit kan garanderen.Ik heb het hier al eerder geschreven, de plek in het Verenigd Koninkrijk met de grootste diversiteit aan solitaire bijen is een tuin in Surrey, die er nog steeds redelijk formeel bij ligt maar wel een zeer grote plantendiversiteit kent. Er zijn in die tuin 133 soorten beschreven.

Maar er zijn wel een hele serie inheemse planten die perfect in éénder welke border passen en die de solitaire bijen een plaatsje geven in een standaard border: Centaurea nigra, Polygonum bistorta, Campanula , Tanacentum vulgarum, Achillea millefolium, Knautia arvensis, Succissa pratensis, Eupatorium cannabinum, Anthriscus sylvestris, …

12 gedachten over “Kantelpunt

  1. En als bonus nog een bijenmagneet die wel zo’n beetje overal toepasbaar is: foeniculum vulgare ‘Giant Bronze’. Her en der in onze tuin te vinden en telkens bijen galore! Prachtplant bovendien.

  2. Het BUGS-project heeft inderdaad aangetoond dat – in weerwil wat sommige hardliners beweren – tuinen met uitsluitend inheemse plantensoorten niet meer insecten aantrekken dan tuinen met een gevarieerde beplanting.
    De resultaten van het BUGS-project staan uitgebreid en in begrijpelijke taal (wel in het Engels) beschreven in ‘No Nettles required’ van Ken Thompson. (En een samenvatting op mijn blogje vanaf https://annetanne.be/kruidenklets/2008/08/22/geen-netels-nodig/ met links naar de volgende artikels…)

    1. Ik ben er wel van overtuigd dat je een aantal inheemse dingen moet hebben groeien om echt een grote diversiteit te bekomen. Maar alles inheems is idd niet nodig. Ik ga dat boek eens lezen denk ik

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: