Schaduwterras

Op ons terras achter de woning is geen schaduw, en dat gaat nog een hele tijd zo blijven Het terras ligt aan de noordkant van de woning, een boom achter het terras zetten zou dus niet direct veel helpen. Wanneer het echt warm is, is buiten eten geen optie. En ik heb geen zin om te klooien met een parasol (ik plan wel om eens een schaduwdoek te hangen).

Om met het gezin ’s middags in de zomer buiten te kunnen eten rekende ik op het schaduwhoekje. Maar de eerste poging om daar eens te eten – op de houtschors – was geen succes. Onder tafel zat een rode mierennest, en de soldaten van dat nest lieten de jongste zoon weten dat ze niet direct van plan waren om hun plek met zijn onderbenen te delen. MadaMasj gaf aan dat ik misschien toch maar wat verharding moest voorzien. Ik had daar in eerste instantie niet veel zin in, maar gaf dan toch schoorvoetend toe dat het niet echt praktisch was. Zonder verharding zou het plekje toch gewoon geboycot worden.

Maar verharding aanleggen onder een oude boom kan dus echt wel voor problemen zorgen. Ik wou die verharding dus zo beperkt mogelijk, en absoluut volledig waterdoorlatend en zonder stabilisé. Grind onder een boom zou volgens mij gewoon snel vuil worden, een houten terras een schaatsbaan door mosvorming,…. Het zouden dus stenen op een dun laagje rijnzand worden.

Bij de lokale tegelboer liet ik me een prijs liet maken voor een prachtige (Belgische) blauwe natuursteen (200 x 200 x 50 mm). Ik zou slechts 4,4 m² terras aanleggen, dus de prijs per m² is dan ook niet direct van belang.

Maar ik bedacht me nadien dat zo’n hardsteen toch niet het overeenstemde met het beeld dat ik in gedachte had. Ik wou iets dat wat meer doorleefd leek en kocht me uiteindelijk een partij betontegels van 30 x 30 en 3 cm dik. Omdat ik nog nooit zelf tegels had gelegd, en ik dit echt wel zelf wou doen, heb ik beslist om de tegels in een koffer van azobe-palissades te leggen. Toen ik die palissades bij de houthandel ging afhalen, viel me vooral op dat die dingen echt loodzwaar zijn (110 x 70 mm doorsnede).

Azobe palissades worden typisch gebruikt om grond te stutten, en zouden een eeuwigheid moeten meegaan.

Ik heb bijna geen grond afgegraven, de mulchlaag verwijderen was voldoende. Daarna de minitieus uitgemeten azobekoffer op zijn plek gelegd , een laagje van 3 cm rijnzand gelegd en daar de tegels opgelegd. Ik ben echt wel tevreden van het resultaat.

Het terras lijkt op foto misschien groot, maar dat tafeltje is klein (140 cm). Het zou voldoende groot moeten zijn om met 6 man rond de tafel te zitten. Wel vind ik het nu allemaal erg kaal aandoen. Ik plan nog 2 grote en 2 kleinere bloempotten om het allemaal wat minder kaal te maken.

Zoals ik gisteren al schreef heeft het hier gisteren flink geregend. Vanmorgen gaf de pluviometer 10 mm aan. In totaal heeft het in juni nu 31 mm geregend. Dat is lang niet voldoende om het droogteprobleem op te lossen, maar wel voldoende om de situatie niet erger te maken.

De planten waarderen dat hemelvocht ook duidelijk, heel wat planten zijn hier de voorbije week met rasse schreden gegroeid.

18 gedachten over “Schaduwterras

 1. Mooi werk geleverd! Het resultaat, de combinatie tegels met hout errond vind ik prachtig. En het belangrijkste: gelegd op rijnzand dus waterdoorlaatbaar. Dikke pluim!

 2. Het ziet er echt heel fraai uit. Goed gedaan, kortom! (Al stel ik me enkel de vraag hoe lang tegels op een dunne laag rijnzand mooi vlak zullen blijven liggen, doch soit.)
  Azobe heeft inderdaad een hoge duurzaamheidsklasse. Bewijs daarvan is onze amfibiepoel: de azobe rand steekt al bijna twintig jaar onder water. Geen centje pijn.

  1. Wanneer ze niet vlak meer liggen haal ik de tegels eruit, leg ik er een zakje zand bij, en leg ik de tegels opnieuw.Ik denk dat dat twee uur werk gaat zijn. Ik wil die boom echt niet verklooien.

 3. Mooi gedaan. Wij hebben onze oprit ook in zand laten leggen behalve daar waar de auto staat, dat is stabilisé. In NL zijn wij al niet gewoon om in stabilisé te leggen. Dat het ietsjes zal verzakken, liggen we niet wakker van.

 4. Dat is een mooi plekje geworden, jullie zult daar veel plezier van gaan hebben.
  Een goede schaduwhoek is haast onmisbaar geworden in de tuin.
  Wij hebben ook iets van 34 mm gehad de laatste week, de tuin ziet er opgefrist uit.
  Niet voldoende om de droogte op te heffen uiteraard, maar een aardig begin.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: