In de bloemenweide

Deze groefbijendoder (Cerceris rybyensis), foeragerend op een margriet, is een knoopwesp. Ze vangt solitaire bijen en verdooft die (als voedsel voor de larven). Deze prooidieren worden in nestcellen begraven; 10 tot 15 cm onder de grond. Het is een solitaire wesp die ik hier al een aantal jaren zie rondfladderen, op dit ogenblik voornamelijk in de bloemenweide, logisch omdat daar nu ook de grootste concentratie solitaire bijen te vinden is.

De bloemenweide is de voorbije weken enorm opgeschoten. Het groot streepzaad staat nu tot 180 cm hoog en overheerst nu echt wel de bloemenweide. Op wikipedia lees ik “Groot streepzaad (Crepis biennis) is een tweejarige plant, die behoort tot de composietenfamilie. De plant wordt 50-100 cm hoog…”. Verarming van de grond gaat hier echt nog een werk van jaren zijn, vrees ik. Eén klein lichtpuntje : op het stukje bloemenweide voor de vijver (het oudste stukje bloemenweide) blijven de planten wel bijna een halve meter korter.

23 gedachten over “In de bloemenweide

 1. Ook hier verdwijnen mijn reacties…, ‘k probeer met een andere brouwser, misschien lutk het weer…
  ‘k Krijg dus ook alles megagroot te zien!
  Lie(f)s.

   1. Nu lukt het dus, dank voor je mail.
    Tot hiertoe bleef ik halsstarrig ‘Google’ gebruiken, ‘k zal voor jou dus overschakelen.
    Lie(f)s.

 2. Ik probeer nog eens, want mijn reactie lijkt ook verdwenen.
  De foto’s zijn nu nog mooier met deze lay-out, en ik was al zo’n fan.
  Was je een rockster, ik zou een groupie zijn :-))

 3. Op mijn ‘slimme telefoon ‘ is het fruitbordje nu nog een smal streepje. De andere foto’s zie ik wel goed.
  Je bloemenweide is nu heel heel hè. Mooi zo zonnig!

 4. Die bloemenweide komt in groot formaat op mijn brede pc scherm heel mooi uit, alsof ik in je tuin sta: prachtig.
  Het insect wordt zó groot, dat ik achteruit deins, bij wijze van spreken. Die gele pootjes, daar zou ik hem ev. aan herkennen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: