Asters v2

Ik heb hier al eerder Asters als tuinplanten bejubeld. Ze leveren kleur, nectar en pollen op een ogenblik dat veel planten al lang uitgebloeid zijn. Ze zijn een tijd lang gedateerd geweest, maar nu terug volop trendy. Niet dat ik me van dat soort trends iets aantrek. Zoals ik al eerder heb aangegeven, zijn de meesten officieel ook geen asters meer, maar daar lig ik ook niet van wakker.

Asters vragen eigenlijk voornamelijk wat zon, en zijn niet zo veeleisend qua grondsamenstelling, zo doen ze het ook uitstekend op droge gronden. Let wel op, niet alle asters zijn even goede tuinplanten, heel wat rassen hebben behoorlijk wat last van meeldauw, dus toch een beetje uitkijken welke je koopt. Verder hebben sommige soorten ook veel last van slakkenvraat…

De grootbloemige Aster thomsonii (foto boven) is één van de nieuwe planten die ik aankocht voor de voortuin. Het zou een probleemloos groeiende en langbloeiende (juli-oktober) aster moeten zijn. De hieronder afgebeelde  Aster umbellatus ‘Weisser Schirm’ stond niet op mijn boodschappenlijstje. Maar door het mooie blad en de kleine bloemhoofdjes ging ik ook voor deze overstag. Zou ongeveer 150 cm hoog worden.

DS1_6242

Nog enkele zeer goede planten uit de tuin: zo onder meer Aster turbinellus, een aster met zeer fijn blad en mooie, lavendelblauwe bloempjes.

DS1_6240

Nog kleinere bloemen vind je op deze Aster laterifolius ‘Prince’, met donker blad en wordt ongeveer 60 cm hoog.

DS1_6239

Aster amellus ‘Dr Otto Petschek’ is een laagblijvende aster met relatief grote bloemen. Komt hier al jaren betrouwbaar terug.

DS1_6238

Aster novae-angliae “Barr’s pink” staat hier ondertussen nog steeds in bloei. De habitat van de plant doet echt ouderwets stijf aan, maar de langdurige bloei maakt veel goed (deze stond in augustus al in bloei).

DS1_6237 1

Deze witblijvende Aster “Chloe” staat hier ondertussen al bijna 10 jaarDS1_6233

Aster dumosus ‘Bahamas’ valt tussen al die zachte tinten flink op.

DS1_6232 1

 

10 gedachten over “Asters v2

  1. Aster thomsonii ziet er heel mooi uit. Is hij donkerder dan aster Mönch? Deze heeft natuurlijk als nadeel dat hij moet ondersteund worden of op tijd geknipt. Asters zijn in de herfst ook een van mijn lievelingsplanten samen met de herfstanemonen en alle soorten schizostylis (kafferlelie). maar met de droge zomer zijn ze maar na de regen beginnen op te fleuren.

    1. Wat ik heb begrepen: ze zijn vergelijkbaar. Volgens Hessenhof is A. thomsonii steviger (en gaat dus minder ondersteuning nodig hebben).
      A thomsonii zou wel wat minder snel een grote pol vormen, maar dat vind ik nu niet zo’n probleem.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: