Dagpauwoog

Vandaag zag ik mijn eerste dagpauwoog van ’t jaar. Drie jaar geleden telde ik op een bepaald ogenblik 65 dagpauwogen in de tuin. Volgens het boek ‘Dagvlinders in Vlaanderen’ zou Vlaanderen ook in 2050 nog steeds een geschikte plek zijn voor de dagpauwoog (rekening houdend met de klimaatopwarming).

Maar niets lijkt minder waar. Door de grote droogte van vorig jaar heeft de dagpauwoogpopulatie in Vlaanderen flinke klappen gekregen. De waardplant van dagpauwogen is de Grote Brandnetel, maar dagpauwogen zijn, net zoals de meeste dagvlinders, kieskeurig, en leggen hun eitjes in het midden van grote groepen brandnetels in bij voorkeur volle zon. Door de droogte zijn die brandnetels op veel plekken uitgedroogd waardoor de rupsen van honger omkwamen. Met de droogte hadden de voorspellingen dus geen of onvoldoende rekening gehouden.

DS1_3973
Een foto van twee jaar geleden, eind augustus begin september zag ik hier tot dan ieder jaar grote aantallen dagpauwogen… hier bvb 8 stuks op één plant in de nectartuin

Nog even wat data op Waarnemingen.be gecontroleerd: in juli 2017 werden er 17856 waarnemingen van dagpauwogen gemeld, in juli 2018 waren dat er nog 11072 en in juli van dit jaar nog slechts 2669 waarnemingen.

Op dit ogenblik vliegen er hier wel heel wat Atalanta’s rond (ik telde vandaag 11 stuks). Deze gebruiken ook de brandnetel als waardplant, maar kiezen planten in de schaduw of aan de bosrand. Dat was vorig jaar waarschijnlijk een betere strategie. Verder ook nog flink wat distelvlinders, koolwitjes, een verdwaald blauwtje, een Spaanse vlag en een kolibrivlinder.

Het toont nogmaals hoe gevoelig een groot deel van onze flora en fauna is voor de voorspelde klimaatsveranderingen… Volgens historische gegevens is het vlinderbestand in Nederland met meer dan 80% verminderd op iets meer dan een eeuw tijd. Het is deze verzwakte populatie die nu moet opboksen tegen die opwarming.

16 gedachten over “Dagpauwoog

 1. Bij jou blijft het nog steeds een paradijs voor vlinders.
  Lie(f)s.
  @Jonge (rauwe) vruchten zijn het lekkerst en smaken naar komkommer, iets grotere kan je beter bakken, stoven.

 2. Da’s telepathie! Ik dacht ook over vlinders te schrijven maar ‘t is er niet van gekomen om foto’s te nemen. Deze namiddag waren er enorm veel in de tuin maar alleen atalanta’s, distelvlinders en koolwitjes. Ik blijf hopen op koninginnepage. Ondanks de Dille, Venkel, Wilde Peen en worteltjes die ik massaal gezet heb, nog steeds geen enkele rups…😉

  1. De koninginnepage doet het enkele jaren wat beter, maar blijft een vlinder die je niet iedere dag ziet. Ik zou zeggen, nog wat geduld hebben. IK had dit jaar geen rupsen, heb nu twee keer het imago gezien.

 3. Er zijn ook hier weinig dagpauwogen maar wel een aantal rariteiten die nooit eerder voorkwamen. Er is van alles gaande in de natuur, als ecotuinier kunnen we de vlinders wel zoveel mogelijk helpen.

  1. Er is absoluut van alles gaande. Ook de Kleine Vos is al enkele jaren echt sterk achteruitgegaan. Op termijn zouden hier heel wat vlinders ‘vervangen’ worden door andere soorten, maar het is toch vooral jammer dat zo’n biotoop verdwijnt.
   Eén van de vlinders die aan een sterke opmars bezig is, en die de komende jaren hier algemeen zou kunnen worden is de Braamparelmoervlinder.

  1. Dat is Eupatorium maculatum ‘Album’, leverkruid.. Eupatorium maculatum bloeit normaliter paars, en lokt dan net evenveel vlinders.
   Er bestaat ook een inheemse plant, die er veel op gelijkt,en het ook erg goed doet bij vlinders, Eupatorium cannabinum. Deze laatste zaait zich vlot uit.
   Het zijn allemaal courante tuinplanten die op zowat iedere plek groeien.

 4. dan zijn wij bij de gelukkigen. Bij het onkruid plukken tussen de jonge worteltjes hebben we maar liefst zes rupsen ontdekt van de dagpauwogen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: