Ik vermoed dat jullie ook allemaal hebben gemerkt dat het vannacht behoorlijk koud was. Hier klokte de temperatuur in een nabijgelegen weerstation af op -7,3°C. De voorspellingen geven nog geregeld nachtvorst en erg lage maximumtemperaturen voor de komende 2 weken, maar, volgens die vooruitzichten zouden we geen vriesdagen krijgen.
Eigenlijk ben ik tevreden met deze winterprik. Voor ’t eerst sinds enkele jaren krijgen we winterse temperaturen voor een heleboel planten beginnen uit te lopen. Vorig jaar stond de abrikoos begin februari in bloei, maar hingen de bloesems enkele dagen later vol sneeuw. De abrikozenoogst was dan ook zeer beperkt. Ook de kiwibessen kregen de voorbije jaren – na een warme december en januari – een flinke tik in februari. De laagste temperatuur van 2018 werd hier tijdens de ochtend van 28 februari gemeten, na een zo goed als vorstvrije maand januari.
De voorbije twee winters daalde het kwik hier tot -9,2°C en -8,1°C. Die -7,3°C baart me dus geen zorgen. Het was bovendien perfect windstil vannacht, waardoor ik op dit ogenblik amper maatregels neem tegen de koude.
Vijf planten kregen hier winterbescherming met een vliesdoek (Clerodendrum bungei, Daphne bohlua, Buddleja globosa, de winterharde Granaatappel en Passiflora caerulea), en verder werden een aantal planten in kuipen in de tuinberging of de kelder geplaatst). Ik ben ervan overtuigd dat de andere planten zonder kunnen. De Passiflora caerulea zal ik – ondanks de aangebrachte vliesdoeken – waarschijnlijk verliezen, omdat dit jonge zaailingen betreft die twee maanden geleden zijn geplant. Alle andere planten hebben ook de voorbije winters doorstaan. Het is perfect mogelijk dat het verderop in februari nog flink kouder wordt (polaire vortex?), maar op dit ogenblik ziet alles er behoorlijk goed uit, omdat de schade van die koude door het huidige koude voorspel waarschijnlijk beperkt zal blijven.
Wel vervelend aan zo’n lange winterperiode: de kippen voorzien van drinkwater. Maar zolang we niet spreken over echte vriesdagen, valt ook dat mee aangezien de drinkwaterklokken ontdooien gedurende de dag. Bij opeenvolgende vriesdagen wil ik een noveen – spaaskaars gebruiken, die ik in een gat onder de drankklok opstel, maar dat zal ik naar alle waarschijnlijkheid dit jaar niet kunnen uittesten. Dat relaas is dus voor één van de volgende jaren.
En verder? In de vijver tref ik maatregelen om te voorkomen dat de volledige vijver met ijs bedekt geraakt, waardoor zich moerasgas onder het ijsoppervlak zou kunnen opstapelen. Een eenvoudig luchtpompje met luchtsteen zorgt ervoor dat een deel van het wateroppervlak openblijft. Dat moet in eerste plaats garanderen dat de kikkers de winter veilig doorkomen in mijn vijver, maar het ‘wak’ in het ijs lokt ook behoorlijk wat zangvogels naar de vijver.
Voor die zangvogels kan ik op dit ogenblik met moeite voldoende eten aanslepen. De 4 grote silo’s zijn nu iedere twee dagen leeg. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat het hier volop genieten is van de aanvliegende vogels. En volgens waarnemingen.be stuurt de koude ook de kepen weer naar onze contreien, net zoals vorig jaar. Maar die heb ik hier dit jaar nog niet gezien. En tuinklusjes? Ik werk met dit weer niet in de tuin, ik beperk me tot het kijken naar de vogels. Misschien maak ik wel wat tijd vrij om nog een bijkomend insectenhotel te bouwen dit week-end, maar ik acht die kans eerder gering.
Zijn er dan geen nadelen aan die koude? Tja, deze week wordt er niet gefietst. Niet zozeer vanwege de koude, wel vanwege het gevaar op rijm- en ijzelplekken.
’t Is bij jou (bijna!) altijd genieten, gelukkig(!) ook lekkers voor de vogels dus…
Lie(f)s.
Nu ligt alles onder de sneeuw 🙂
Bij ons wordt niks beschermd. Wat kapot gaat, vliegt eruit en wordt vervangen door een sterker specimen.
Nu, ik woon in de kustregio. Hier is het ’s winters gemiddeld minder koud dan in het binnenland.
Hier dus zo goed als niks;-)
Een noveenkaars voor de kippen, da’s pas creatief!
Prachtige foto trouwens 😍
’t Zou moeten werken…
Creatief: zeker!
Maar ecologisch verantwoord?
Quid fijn stof, NOx, … bij kaarsen?
Als je gewoon wat warmte wil genereren met een beetje licht als bijproduct: een gloeilampje!
Energietransport via elektriciteitsnet lijkt me een grootte-orde efficiënter dan via kaarsvet…
Wij leggen een dik deken over huis en tuin. Een beetje werk, maar alles blijft lekker warm.
Daar is mijn tuin te groot voor, kabouter pannenkoek;-)
Prachtige foto bovenaan! En ik dacht het hele stuk al: en beschermt hij zichzelf wel tegen de koude, per fiets? Maar groot gelijk dat je niet fietst; fietspaden zitten sowieso al vol moordstrookjes, laat staan met ijzel erop.
Onze vijver blijft gelukkig ijsvrij door de eenden, 4 van ons, en tussen de 5 en 9 wilde eenden die ook dagelijks op onze vijver zitten (ik verwacht veel kuikens in het voorjaar ;-)) Anders is ijs weghakken inderdaad de boodschap.
Ik rijd, zoals al eerder aangegeven, 7 km rond. Moordstrookjes vermijd ik. En koude op de fiets is eigenlijk geen probleem zolang het niet < -5 °C is. Maar 't kan dan ook gevaarlijk glad zijn, dus toch maar niet.
Ik ben dan ook heel erg benieuwd hoe onze tuin z’n eerste winter doorkomt. Altijd een verrassing.
Dit lijkt me geen moeilijke winter te worden, tot nu toe.
Maar het blijft altijd spannend om te zien wat er weer opkomt of gewoon verdwijnt. Ik heb in mijn tuin in HD zoveel gezet en er is zoveel verdwenen!
Zo’n wintertje hoort er bij, en als het kan, dan maar zo vroeg mogelijk.
De late koude-inval van vorig jaar heeft toen wel schade aangericht.
Ik bescherm slechts de subtropische potplanten, die gaan in de onverwarmde schuur, en mijn twee eeuwig moesplanten, die krijgen een soort jasje. De rest moet zichzelf redden.
Maar de vogels krijgen uiteraard hun voer.
Ik denk er net hetzelfde over, fijn die vroege koude 😉