22 Maart : Pesticiden, de keerzijde: Lezing

Zoals al enige tijd geleden aangegeven, ik ben ondertussen al een tijdje actief in het bestuur van Velt Tienen. Voor sommige activiteiten maak ik ook wat promotie via deze blog.

Veel burgers gebruiken pesticiden alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Producenten hebben ze jarenlang gepromoot als een onschadelijke en gemakkelijke ‘gewasbeschermingsmiddelen’ en bovendien zijn de producten vrij te koop in de supermarkt, zelfs door minderjarigen. Dit schept voor de consument de indruk dat ze veilig zijn. Nochtans zien we over de voorbije vijftig jaar steeds weer nieuwe zogenaamd veilige producten op de markt komen die nadien verboden worden omdat ze schadelijk zijn voor mens en milieu. De hetze rondom glyfosaat en recente onderzoeksresultaten die de schade van neo-nicotinoïden op onze bijenpopulaties aantonen, geven aan dat ook de huidige generatie pesticiden niet helemaal zonder gevaar is.

Hoe veilig zijn de huidige pesticiden? Wat zijn de gevolgen van deze producten op onze gezondheid, ons milieu en de biodiversiteit? Hoe is het mogelijk dat schadelijke producten pas jaren na hun introductie worden verboden? Bestaan er biologische middelen en zijn ze een alternatief? Wat zijn de doelstellingen van de ‘Velt Pesticidevrij2020-campagne?

Op woensdag 22 maart organiseert Velt-Tienen, in samenwerking met de Milieuraad van Tienen, een infoavond om deze vragen te beantwoorden. Afspraak in de Polyvalente Zaal van de Kruisboog in Tienen, gratis toegang.

Gastspreker is Geert Gommers (pesticide-specialist bij Velt), die een antwoord geeft op deze vragen, aan de hand van resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Er bestaan twee versies van de affiche. In het kader van Beauty & The Beast hieronder de andere.

veltMAR pesticiden1col-page-001.jpg

2 gedachten over “22 Maart : Pesticiden, de keerzijde: Lezing

  1. Ik heb altijd aangehangen dat iets wat iets op die manier doodt, ook niet goed voor mij zal zijn. Over het algemeen is de natuur prima in evenwicht. Mijn luisjes op de rozen bestrijd ik, als het echt een tapijt wordt, met een waterstraal uit de plantenspuit. En één keer lieveheersbeestjes (larfjes) uitgezet op ons fruit. Werkt ook. Geen gif op mijn grond. Het idee…

  2. Super activiteit! Tienen is een beetje ver voor mij. Anders kwam ik zeker. Ik hoorde Geert Gommers vorig jaar spreken over de actie 2020 Pesticidevrij. Hij kan het echt heel goed uitleggen. Veel, veel succes voor jullie afdeling! Hopelijk barst jullie polyvalente zaal uit zijn voegen!
    PS : de affiches zijn hilarisch! De ‘spuiter’ ziet er niet zo’n gezond manneke uit he…😜

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: