Naar aanleiding van het initiatief van natuurlijk-rijk.be zet ook ik iedere maand de plant van de maand in de aandacht.
Wanneer we over asters praten denken we spontaan aan de meest algemeen verspreide variëteiten, met name Aster novae-angliae en Aster novi-belgii. Maar er bestaan heel wat andere rassen, waarvan sommige rassen vroeger bloeien of heel wat kleiner blijven. Na mijn vrij uitgebreid stuk over de aster van vorig jaar, schenk ik nu extra aandacht aan Aster dumosus (foto bovenaan Aster dumosus ‘Lilla’).
Deze worden ongeveer 40 cm hoog wordt en groeien hier zonder enige vorm van problemen. Hier en daar wordt aangegeven dat veel cultivars van A dumosus last hebben van meeldauw, maar in de Fruitberg ondervinden deze planten er hoegenaamd geen last van. De planten spreiden uit via ondergrondse stolonen, maar dat zou niet erg opdringerig gebeuren. Zelf vind ik ze, door hun kleine postuur perfect om vooraan in de plantenborder aan te wenden. Net als alle andere Asters zijn ook deze enorm bloeirijk en lokken ze veel bestuivers.

Hij is zijn titel waard !
Alleen deze maand 😉
Ik ben gek op die kleuren, en vooral op de combinatie van beide. Prachtplanten!
Die ‘Bahamas’ vind ik een leuke afwisseling van de meeste mauve tinten in de asters. En combineert er geweldig mee inderdaad.
Asters zijn echte topperkes, hier moeten nog enkele soorten in bloei komen.
Hier moeten ook nog enkele soorten in bloei komen. Hoogtepunt van die soorten ligt in oktober, opent perspectief 😉
De absolute topper onder de herfstbloeier, maar ik herinner me dat we enkele jaren geleden er één uit een border gooiden, wegens te opdringerig.
Hier is er vorig jaar ook eentje uitgebonjourd vanwege te meeldauwgevoelig. Als er eentje te opdringerig wordt, staat de schop nooit ver weg 😉