Naar aanleiding van het initiatief van natuurlijk-rijk.be zet ook ik iedere maand de plant van de maand in de aandacht. Deze maand waren er verschillende verdienstelijke inzendingen onder de bloggers, maar voor mij is februari toch écht de maand van de krokus.

De krokus is zonder twijfel mijn favoriete ‘bol’: ze komen hier al enkele jaren goed terug, bloeien erg vroeg, en ze zijn vooral mooi. De bloemen openen zich alleen wanneer de zon schijnt (of het voldoende warm is). Daardoor staan er ook redelijk lang in bloei. Op warme winterdagen vind ik vaak enkele zweefvliegen op terug.

Dit jaar plantte ik nog een hele reeks nieuwe rassen aan. Onder andere deze ‘tricolor’ vind ik een leuk krokusje.

Er bestaan héél wat leuke krokussen, van alle rassen die ik hier heb aangeplant is crocus tommasinianus mijn absolute favoriet. Ze bloeien erg vroeg, breiden zich enthousiast uit en bloeien vrij lang. Over enkele jaren zou het hier pas écht krokusmaand moeten zijn, want ik stopte vorige herfst 150 bollen Crocus tommasinianus doorheen ’t gazon. Die planten zijn wat later opgekomen maar beginnen nu ook te bloeien.Dat gazon wordt dan wel niet afgereden tot 1 mei (en vlak voor de winter nog eens goed kort gezet), zodat het krokusloof eerst terug energie kan opnemen voor de bloei en vegetatieve groei.
Over enkele jaren zou heel dat gazon mauve/paars moeten kleuren, of toch wanneer de woelmuizen ze niet opeten.
Blij te lezen dat daar die verse aanplant ook wat op zich liet wachten… Hier zijn er ook 100 krokusjes geplant, en ik vreesde al dat ik iets verkeerd had gedaan, of dat de muizen er mee weg waren, maar nu komen ze inderdaad piepen. Wij hopen ook op een paars tapijt binnen een paar jaar 🙂
Ik dacht eerst ook dat ze gewoon verdwenen waren, maar zag daarna toch al wat loof zo hier en daar. Ondertussen is het duidelijk dat twee van de drie aangekochte variëteiten volop bloeien, de derde niet. De bollen die ik een jaar eerder in de borders aanplantte zijn op een jaar tijd verdrie-of viervoudigd…
Dat belooft ! In de plaats van een grastapijt, een krokustapijt ! Veel soorten, veel kleuren ! Wahw… !
Lie(f)s.
Er is veel keuze, altijd lastig voor iemand als mezelf
Die tricolor geniet mijn voorkeur!
Heeft wel iets apart, maar geef mij toch maar de boerenkrokus
Krokussen staan helaas nogal hoog genoteerd op de menukaart van woelmuizen. Maar dat ze, zeker in groten getale, op een onnavolgbare manier kleur kunnen brengen in de nog winterse tuin, staat buiten kijf.
In de fruitkamer komen de krokussen ook dit jaar weer vrij goed terug. De woelmuizen zijn dus toch enigszins onder controle.
Onze kat zou best nog een paar woelmuizen pakken. Want veel krokussen hebben we hier niet meer. Maar inderdaad schitterende plantjes.
Misschien je kat eens op woelmuizenvangcursus sturen?
Veelbelovend, een heel veldje Crocus tommasinianus! Dat moet de komende jaren een compleet feest worden.
De Crocus tommasinianus is ook hier de allereerste. Bij mij verdwenen ze een aantal jaren, maar merkwaardigerwijze zijn ze nu weer aan het vermeerderen.
Die chrysanthus is trouwens ook prachtig.
’t Is hier niet de eerste, Crocus imperati subsp. imperati ‘De Jager’ is nog wat vroeger (is al even uitgebloeid)
Dat je dan ook nog al die verschillende soorten uit elkaar kan houden, dat zou mij dus niet lukken, of heb je zo’n gedetailleerd tuinplan?