Woelmuizen, het vervolg

Ik heb al enkele keren verslag uitgebracht over mijn strijd tegen de woelmuizen in de tuin. Het geurbollenadvies was in ieder geval een absolute gouden tip. De woelactiviteit verplaatste zich in enkele dagen van de schaduwtuin naar andere plekken in de tuin. De Topcat-vallen vingen op deze nieuwe locaties meerdere woelmuizen en één woelrat. De vallen zijn nu niet langer in dienst, omdat ik geen woelmuizen meer vang. Wel stel ik vast dat onze kat nu eindelijk de woelmuizen heeft ontdekt. De afgelopen vakantieperiode ving ze er 2 tot 3 per week. Het kattenbelletje dat we haar aanbonden nadat ze met een vogel binnen kwam (een vuurgoudhaantje, dat we wonderwel nog konden redden), zorgt er voor dat Muis niet langer vogels vangt, maar ‘t hindert haar niet in haar strooptocht op woelmuizen.

Twee weken geleden merkte ik voor “t eerst opnieuw sporen van gewoel in de schaduwtuin, zodat een nieuwe lading geurbollen van BSI werd “verdeeld”. De woelsporen verdwenen opnieuw zo goed als onmiddellijk. Indien je zelf zo’n bolletjes wil gebruiken, raad ik je aan twee paar latex handschoenen aan te trekken. De geur is niet te harden en verdwijnt niet door je handen te wassen.

De vraatschade van de lente is trouwens grotendeels weggewerkt. Alle hosta die werden opgepot hebben opnieuw een weelderig wortelstelsel en zullen één dezer terug worden geplant. Eén plant, die volledig was weggevreten en waar één klein blaadje van overbleef, is ondertussen opnieuw flink gegroeid. Nogmaals een bewijs dat Hosta erg robuuste planten zijn, Amerikanen zeggen wel eens dat je ze gewoon op de oprit kan leggen en nog zouden groeien….

Hosta ‘Blue Mouse Ears’ is opnieuw helemaal uitgegroeid …

Echt victorie zal ik pas kraaien wanneer er volgend voorjaar geen schade is. Want gezien de grote aantallen woelmuizen dat Muis nu vangt, is het plausibel dat er nog altijd heel wat woelmuizen rondlopen, niet direct een geruststellende gedachte

23 gedachten over “Woelmuizen, het vervolg

 1. Eenmaal de kat door heeft dat er hapjes te vangen vallen, dan blijft ze alert. Maar vooraleer zulks zover is…
  De woelmuizen te onzent zijn uiteindelijk ook door mijn katten verdreven geworden (geurbollen van BSI kende ik toen nog niet), maar niet nadat ze eerst de nodige schade hadden aangericht. (Onder meer quasi al onze alliums zijn toen verdwenen.)

  En yep, gooi een verloren gewaande hosta achteloos op de composthoop en hij begint er stante pede een nieuw leven. 😉

 2. Goed om te weten dat er een remedie is. Voorlopig laat ik ze zitten: ze zijn massaal aanwezig, de woelmuizen, maar vooralsnog geen onoverkomelijke schade. Af en toe is er iets waar ze hebben aan gezeten, maar nog geen volledige planten(rijen) of groentebedden waar niets meer op te vinden is..

 3. Goed om te zien dat je mooie hosta collectie er weer bovenop is. ook bij ons heb ik gemerkt dat er graafwerken begonnen zijn, zowel in de serre als achteraan in de tuin. Ratten , woelmuizen, een mol, wie zal het zeggen….

 4. Heb je zelf verder geen last van die stank in je tuin?
  Gelukkig geen last van deze beestjes hier, hoewel ze een aantal tuinen verder wel gespot zijn…

 5. ‘k Voel een zachte maar desalniettemin niet te ontkennen, om maar niet te zeggen provocerende, B(ijzondere) S(tank) I(ntensieve) druk op dit deel van de fauna dat unisono als voorbeeld diende voor mijn, wel niet-gepatenteerde en zeker geenszins pejoratief bedoelde, blogidentiteit die een ondergrondse beweging tolereert. Uit protagonistische overwegingen zet ik geen hostaïsche lokmiddelen in. En wat mijn katten doen, dat is hùn business. 😉

 6. Ik zie hier vaak dode woelmuizen liggen dus onze katten doen hun werk. Ik heb nochtans nog niet gemerkt dat ze schade brengen aan planten. Maar waarom zouden ze ook… Ik betrap ze wel eens in de voederbak van de kippen.

 7. Woelmuizen – ik hoorde iemand hier laatst ook al over klagen. Het klinkt zo lief – woelmuisjes. Maar ondertussen was veel van wat er groeide in zijn tuin naar de knoppen. ‘Ik kon het er ZO uittrekken!’ vertelde hij. Hij leek nog steeds verbaasd. Vervelend als je daarmee te maken krijgt. Hoop dat je ze weg kunt krijgen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: