Calamintha nepeta

Op internet vind je heel wat lijstjes met insectenlokkende planten. Voor het aanleggen van de nectartuin heb ik daar ten dele rekening mee gehouden. Maar je leert vaak veel meer bij het bezoek aan een plantenkwekerij.

Toen ik vorig jaar ergens einde juli voorbij een groot vak planten van ‘Calamintha nepeta var ‘Blue Cloud’ liep, was het me overduidelijk dat deze een uitstekende bijen- en zweefvliegenplant was. Eén grote wolk witte bloemetjes, omringd door honderden bestuivers. Ik nam direct enkele planten mee huiswaarts.

De plant houdt niet van natte voeten (dus niet van natte grond), maar de plantjes zijn hier toch goed de winter doorgekomen. En ook in de Fruitberg is deze kleine plant een perfecte stuifmeel- en nectarleverancier voor hommels, bijen en zweefvliegen. De nederlandstalige naam is ‘Bergsteentijm’, de plant geurt ook erg kruidig, een typische muntgeur. Dit voorjaar kocht ik nog een tiental bijkomende plantjes en zette die in kleine groepjes verspreid door de nectartuin.

Als je nog ergens een plekje in volle zon over hebt, is dit dus een perfect plantje. Past perfect bij lavendel, rozemarijn, tijm, … ook allemaal goede insectenlokkers.  Maar Calamintha overtreft ze allemaal in het lokken van bijen.

Er bestaan heel wat verschillende cultivars, in de tuin staat Calamintha nepeta var nepeta en Calamintha nepata var ‘Blue Cloud’. Het verschil is vooral aan de bladeren te zien, de bloeiwijze is niet zo sterk verschillend.

6 gedachten over “Calamintha nepeta

  1. Kruiptijm (Thymus praecox ‘Coccineus’) is ook al zo’n goede bijenlokker voor een droge en zonnige standplaats. Maar die siertijmsoorten in het algemeen zijn, zo leert me althans de ervaring, geen al te lang leven beschoren.

  2. Die ervaring heb ik ook: één jaar tijm, en het volgend jaar niet meer 😦 De gewone nepata lijkt er ook wel wat op natuurlijk, en die doet het gelukkig wel goed. Maar leuk dat het bij jou zo’n succes is!

  3. Waarschijnlijk ligt het aan de kurkdroge zandgrond, maar deze plantjes (hier ‘Blue Cloud’) doen het ontzettend goed in de tuin. Vorig jaar zijn ze naar het droogste stuk in de tuin verhuisd en zijn ze bijna verdubbeld in grootte.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: