Bijna uitgebloeid

Thalictrum delavayi ‘alba’, klein maar fijn is hier alleen van toepassing op de bloemetjes

Eén van mijn favoriete planten in de tuin is bijna uitgebloeid. Tot iets meer dan een jaar geleden kende ik ze nog niet, maar tijdens mijn bezoek aan kwekerij Madragora stuitte ik op Thalictrum. Een blad dat wat (of zelfs veel) weg heeft van Aquilegia (Akelei), met bloemstengels die bij sommige rassen wel 3 m hoog wordt met een wolk van kleine witte of paarse bloemetjes (onder meer de Thalictrum ‘Elin’ die ik hier dit jaar aanplantte zou die hoogte bereiken).

Een detailopname van de bloemen van Thalictrum rochebrunianum, de bloemetjes zijn nog geen cm groot, maar van een onaardse schoonheid .

Ik heb me vrij snel verschillende planten aangekocht, en beklaag me dat helemaal niet. Het zijn blikvangers, maar toch vrij transparant als plant.

Voor de bloemetjes openen hangt de plant vol met kleine, paarse bolletjes
Deze foto geeft een idee van de hoogte van de planten. Deze Thalictrum delavayi is nu pas twee jaar oud. Op de foto is ook duidelijk te zien dat het geen opdringerige plant is, maar erg verfijnd, en toch aanwezig. 

8 gedachten over “Bijna uitgebloeid

 1. Ik hou al vele jaren Thalictrum in de tuin. Het is inderdaad een ronduit fantastische plant.
  Mijn voorkeur gaat uit naar de hoge soorten, zoals de T. delavayi ‘Hewitt’s Double’ of de T. rochebrunianum.

  1. De hybride ‘Elin’ die ik nu heb aangeplant zou nog een pak hoger worden (maar wel omwaaien bij flinke wind). Benieuwd. Ik heb één mini Thalictrum aangeplant (wordt 20 cm hoog, gewoon voor de fun, de grote zijn natuurlijk véél mooier)

 2. De rochebrunianum is hier ook uitgebloeid, ik vind hem, net als jij, wonderschoon.
  Ik heb een Thalictrum flavum subsp. glaucum, de gewone gele, zeg maar; die valt echt om. Het scheelt als ik deze in juni terugknip, nu bloeit hij op een wat lagere stengel.
  En dan de Thalictrum elin, een hele hoge, 250 cm, die niet omvalt, als hij wat beschut staat, dat klopt hier wel. Wat een schoonheden…
  Die lage kende ik nog niet.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: