Twee jaar geleden kocht ik één plantje “Cephalaria gigantea”. Hetzelfde jaar had ik nog een bescheiden bloei. ’t Was écht een blogplantje, want dankzij Zem was de plant op mijn verlanglijstje komen te staan, en dankzij Ludo kocht ik het bij Bruckeveld.
Ik verzamelde wat zaad dat ik begin vorig jaar uitzaaide. Een tweetal maanden later gaf ik een tiental kleine zaailingen een plaatsje in de tuin. Deze kleine zaailingen zijn op één jaar tijd uitgegroeid tot volwassen pollen, met bloemhoofdjes die tot wel 2,5 meter hoog reiken. Sinds begin vorige week staan ze in bloei.

De plant vormt een prachtige blikvanger in de tuin, niet alleen door de hoge bloemstengels maar ook door het mooie, diepgroene blad. In tegenstelling tot veel andere hoge borderplanten hoeft Cephalaria gigantea geen steun : de plant blijft hier mooi rechtop, ook na enkele felle rukwinden of zware stortbuien. De zachtgele bloemen zijn zeer geliefd als nectarbron bij vlinders, hommels en ander vliegend grut.
En terwijl de Scabiosa en Knautia in mijn tuin steevast te kampen hebben met meeldauw, zag ik nog geen meeldauw opduiken bij de Cephalaria. Kortom, geen watje, en een geweldige plant om wat volume in een border te creëren. En gek, ik zie toch wel enige verschillen tussen mijn planten en die op dit logje. Vraag me niet wie nu écht de juiste plant heeft.

De plant van Zem lijkt mij een echte Cephalaria gigantea, de plant op het bovenvermelde logje doet mij eerder denken aan de Cephalaria dipsacoides. Mijn C. dip. staat nog niet in bloei, maar eens zover zal ik er eens wat foto’s van nemen.
Ik vraag me af of het geen Cephalaria radiata zou zijn, daar lijkt hij ook behoorlijk sterk op…
Het is een schitterende plant, prachtig bij jou in combinatie met de Verbena bonariensis.
Tot mijn spijt was hij bij mij een eenmalige aanbieding van moeder natuur; de tuin is té schaduwrijk aan het worden.
Ik vermoed dat deze absoluut wat zon nodig heeft. Maar in de schaduw passen dan weer andere leuke planten
Ik sta daar altijd van te kijken, dat mensen hun weg vinden in die overvloed aan tuinplantensoorten.
Ik ben zelf echt wel flabbergasted van de reactie van Zandeik…
De Verbena schiet er uit op jouw foto.
De witte bloempjes vallen wat in het niet.
Honingminnende groet,
Op de foto, omdat die met tegenlicht gefotografeerd is. Vanuit een andere beeldhoek helemaal niet, maar dan zou er een auto in de weg staan
Prachtige plant, leuk dat het blognetwerk je hierbij geholpen heeft 🙂
Waar netwerken al niet goed voor is
Eén van mijn lievelingsplanten en meestal te verkrijgen aan 1 euro bij Houtmeyers, hier vlakbij. Aan de kapel groeiden ze intussen uit tot 3 meter hoogte. Omdat ik er zo tevreden over ben (gelijk jezelf) heb ik ze ook aangeplant in de vernieuwde voortuin. Sommige zijn echt geel, andere hebben een duidelijke roze blos. er zit wat verschil op.
Ik denk dat ik de échte Cephalaria gigantea nog ergens ga aanschaffen, zodat die op één plaats de pollen van de Cephalaria radiata of dipsacoides kan vervangen (want mijn plant is blijkbaar niet Cephalaria gigantea)