Cephalaria gigantea

Twee jaar geleden kocht ik één plantje “Cephalaria gigantea”. Hetzelfde jaar had ik nog een bescheiden bloei. ’t Was écht een blogplantje, want dankzij Zem was  de plant op mijn verlanglijstje komen te staan, en dankzij Ludo kocht ik het bij Bruckeveld.

Ik verzamelde wat zaad dat ik begin vorig jaar uitzaaide. Een tweetal maanden later gaf ik een tiental kleine zaailingen een plaatsje in de tuin. Deze kleine zaailingen zijn op één jaar tijd uitgegroeid tot volwassen pollen, met bloemhoofdjes die tot wel 2,5 meter hoog reiken. Sinds begin vorige week staan ze in bloei.

Deze pol is minstens 250 cm hoog…

De plant vormt een prachtige blikvanger in de tuin, niet alleen door de hoge bloemstengels maar ook door het mooie, diepgroene blad. In tegenstelling tot veel andere hoge borderplanten hoeft Cephalaria gigantea geen steun : de plant blijft hier mooi rechtop, ook na enkele felle rukwinden of zware stortbuien. De zachtgele bloemen zijn zeer geliefd als nectarbron bij vlinders, hommels en ander vliegend grut. 

En terwijl de Scabiosa en Knautia in mijn tuin steevast te kampen hebben met meeldauw, zag ik nog geen meeldauw opduiken bij de Cephalaria. Kortom, geen watje, en een geweldige plant om wat volume in een border te creëren. En gek, ik zie toch wel enige verschillen tussen mijn planten en die op dit logje. Vraag me niet wie nu écht de juiste plant heeft.

Ook de bloemknop is erg mooi

13 gedachten over “Cephalaria gigantea

  1. De plant van Zem lijkt mij een echte Cephalaria gigantea, de plant op het bovenvermelde logje doet mij eerder denken aan de Cephalaria dipsacoides. Mijn C. dip. staat nog niet in bloei, maar eens zover zal ik er eens wat foto’s van nemen.

  2. Het is een schitterende plant, prachtig bij jou in combinatie met de Verbena bonariensis.
    Tot mijn spijt was hij bij mij een eenmalige aanbieding van moeder natuur; de tuin is té schaduwrijk aan het worden.

  3. Eén van mijn lievelingsplanten en meestal te verkrijgen aan 1 euro bij Houtmeyers, hier vlakbij. Aan de kapel groeiden ze intussen uit tot 3 meter hoogte. Omdat ik er zo tevreden over ben (gelijk jezelf) heb ik ze ook aangeplant in de vernieuwde voortuin. Sommige zijn echt geel, andere hebben een duidelijke roze blos. er zit wat verschil op.

    1. Ik denk dat ik de échte Cephalaria gigantea nog ergens ga aanschaffen, zodat die op één plaats de pollen van de Cephalaria radiata of dipsacoides kan vervangen (want mijn plant is blijkbaar niet Cephalaria gigantea)

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: