Die maand in de Fruitberg – Mei 2014

Vanaf dit jaar start ik met een nieuw thema, waarbij ik iedere maand 4 foto’s probeer te plaatsen volgens het traditionele rijmpje ‘Something old, something new, something borrowed, something blue’.

De uitleg vind je hier terug.

“Pioenen?” vroeg één van mijn collega’s . “Maar die planten zijn maximaal twee weken mooi per jaar”. Ikzelf ben wél absoluut fan. De manier van uitlopen heeft iets magisch, het blad is erg mooi, de bloemknoppen an sich zijn mooier dan véél andere bloemen. Daarna volgt de korte apotheose maar de zaaddozen zijn ook erg mooi.
Gillenia trifolata is een vaste plant uit de categorie ‘Onbekend is onbemind”. De plant heeft zeer mooi blad en prachtige bloemen. Bovendien is het een erg makkelijke plant die vrij snel in formaat toeneemt. Ik ga die hier elk jaar opnieuw blijven posten tot jullie hem allemaal in de tuin hebben staan 🙂
Ook deze maand was er weer keuze te over in de categorie ‘inheems’. Mocht ik hier geuren kunnen posten, zou ik zonder twijfel voor de echte Valeriaan zijn gegaan. Maar de foto van een stukje gras achteraan de tuin wou ik jullie toch niet onthouden. Er staat heel wat kruipende boterbloem in dit stukje tuin. Indien het me zou storen zou ik het wieden, maar ik vind het best mooi.
Amsonia tabernaemontana : deze zag ik op heel wat standen in Beervelde opduiken, terwijl hij me er vorig jaar niet was opgevallen. Zelf heb ik midden vorig jaar enkele planten aangeplant die nu bescheiden bloeien. Het zijn vaste planten afkomstig uit Noord-Amerika die er geboekstaafd staan als uitstekende vlinderlokkers. De plantjes zijn nu nog véél te klein om daar iets zinnigs over te vertellen, maar ik vind het wel een mooie plant. Elders in de tuin staat ook Amsonia hubrechtii , die een vergelijkbare bloei met fijner blad combineert en ook garant staat voor erg mooie herfstkleuren, eerder uitzonderlijk voor vaste planten (hij schopte het tot Vaste Plant van het Jaar in de USA in 2011).

18 gedachten over “Die maand in de Fruitberg – Mei 2014

    1. Het stukje gras (eigenlijk is het gazon 🙂 ) met boterbloempjes is ondertussen genadeloos afgereden. Ik heb de indruk dat de klaver en de hondsdraf aan ’t wijken zijn voor de boterbloemen, dat vind ik niet OK

  1. die Gillenia doet het hier niet zo goed en lijkt kortlevend. Heb hem dit voorjaar voor de derde maal aangeplant en benieuwd hoe het deze keer zal vergaan. De Amsonia identiek, verdwenen na korte tijd. Maar ’t is wel een schoontje.

  2. Amsonia is je reinste heerlijkheid. Doet het prima op zanderige grond, zoals hier. Ik combineer deze planten graag met paarsblauwe Camassia. Vuurwerk!

  3. Boterbloemen vind ik prachtig! Ze zijn zo lief en vrolijk – ik word er altijd een beetje blij van. Ze geven ook altijd dat lentegevoel, heerlijk.

  4. De Gillenia trifolata lijkt in zijn volle glorie wel heel mooi. In mijn herinnering heb ik hem jaren geleden aangeplant, maar is hij gaandeweg verdwenen. Jammer, want een rijk witbloeiend struikje zou in mei / juni hier nog wel welkom zijn.

    1. In mijn eerste tuin had Gillenia het moeilijk. Hier doet de plant het uitstekend, één klein plantje aangekocht 2 jaar geleden is nu al een uit de kluiten gewassen plant. Die amsonia is afwachten

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: