Winter
Comments 25

Prachtige dag

Het was vandaag nog maar eens een prachtige dag. De zoveelste vrij warme winterdag zonder vorst. Ik had vandaag voorzien om een dagje in huis verder te werken, maar heb toch éven buiten genoten van een pauze. Volgens de lange termijnverwachtingen van het KMI zou het eind januari toch enkele nachten flink gaan vriezen. Daarna zou het opnieuw wat warmer worden. Ik hou mijn hart vast voor een late strenge vorstperiode in maart (en we herinneren ons allemaal van vorig jaar dat het dan nog vreselijk koud kan zijn) indien februari ook zo onwaarschijnlijk warm blijkt te zijn.

Enkele planten zijn duidelijk in de war door de warmte. De meest beschut opgestelde perzik staat nog steeds in blad. Maar dat is an sich geen probleem. Na een stevige vorstperiode vallen die bladeren, dat is niet echt een probleem.

Wat wel een probleem vormt zijn uitlopende knoppen. Zolang we alleen knoppen zien vormt de vorst niet direct een probleem. Maar van zodra het blad ontrold, wordt het wel een probleem. De knoppen van de braambessen staan op het punt van te barsten.

Ook de blauwbessen beginnen opnieuw uit te lopen. De wintergroene Sunshine Blue loopt ook opnieuw uit. Indien het nu nog fel gaat vriezen vrees ik dat ik ook dit jaar geen vruchten ga hebben op de plant.

De hazelnoten zullen we ook dit jaar opnieuw op één hand kunnen tellen, niet alleen omdat de struiken nog steeds niet zo groot zijn, wel omdat de mannelijke bloemen al flink van jetje aan ’t geven zijn en de vrouwelijke bloemvormen er nog geen zin in hebben. Deze variëteit maakt opvallend lange bloesem, best wel mooi eigenlijk.

Deze Ribes sanguinem staat zowaar bijna in bloei.

Nog even terugkomen op die hazelnotenbloesem. Wanneer je daar op inzoomt zie je ook kleine bloemetjes:

This entry was posted in: Winter

25 Comments

 1. Schitterend die hazelnootbloesemfoto’s. Ik ga de onze morgen eens van dichterbij bekijken 🙂 Ik heb vandaag dus buiten gewerkt. Het voelde aan als lente.

 2. Bij ons staan de vrouwelijke bloemen van de hazelaar wel al open. Prachtige kleur vind ik dat. En de framboos (helemaal niet beschut opgesteld) heeft al NIEUWE blaadjes! Echt zot…. Ik hou mijn hart vast voor die vrieskou die nog gaat komen dan…
  Die Ribes sanguinem is wel iets mooi!

 3. Wederom mijn complimenten voor de schitterende foto’s. Bijzonder mooi. Zo zielig hè, als de natuur in de war is? Ik vind het altijd bijna verdrietig als je ziet dat de boel al bijna in bloei staat en dan komt er opeens een snoeiharde vorst overheen. Bijna wreed.

 4. Menck says

  Heerlijke prenten alweer.
  Morgen eens de Ribes sanguineum checken. Ik denk niet dat hij hier al zo vergevorderd is.
  Enne… prachtige dag? Aan de kust heeft het de godganse dag geregend.

 5. We zullen het toch moeten nemen zoals het zich aandient, uiteindelijk is de schade vorig jaar goed meegevallen. Op het eerste zicht zit jij met wat voorsprong. Heb tevens genoten van je foto’s.

 6. toske martens says

  Mooie foto’s je zou denken dat de lente begint.De druivenstokken zitten ook volop knop.
  Nu maar hopen dat we dit jaar geen strenge vorst krijgen.

 7. brubeck says

  buiten alle nuttige info vind ik telkens je foto’s indrukwekkend. Zeker die van die braambesknoppen..

 8. Die mooie dag was een cadeau voor zuidelijker streken. Het was hier grauw en koud.
  Het uitlopen is hier in zuid-oost Friesland minder ver gevorderd. En door jouw mooie foto zie ik voor het eerst hazelnootbloemetjes. Ik hoop ze zelf ook eens te kunnen spotten.

 9. Groentje says

  Heerlijke foto’s. Ze voorspellen kouder weer voor volgende week, ik duim mee voor weinig schade aan je planten…

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s