Tuinwerkzaamheden
Comments 39

Onderhoud

Ik heb twee goede voornemens voor dit jaar. Het ene heeft iets te maken met af en toe met de fiets naar ’t werk te gaan, het andere is het beter in ere houden van mijn tuingereedschap.

En terwijl het nog veel te vroeg donker is om te fietsen naar mijn werk (50 km enkele rit), heb ik dit week-end wel flink gewerkt aan dat tweede voornemen.

Zo heb ik de spadebladen netjes gepoetst (met deze borstel en een staalborstel) en de roest er afgeschuurd met een vlakschuurmachine. Daarna zijn zowel het blad als de stelen met wat lijnolie ingeborsteld.
De beelden ‘voor’ waren volgens mij niet geschikt om ongecensureerd op mijn tuinblog te verschijnen. Ook de rest van het tuinmateriaal werd afgeborsteld en kreeg een lik lijnolie.

Nu één dezer nog een rek ophangen om mijn gereedschap mooi op te hangen, en dan ook verder in ’t jaar het gereedschap op tijd en stond ‘een beurt geven’.

En daarom ook mijn vraag naar de lezers van deze blog? Hoe respectvol bejegen jullie je tuingereedschap?

39 Comments

 1. Oei oei, ik heb na de grote opruimbeurt vorig najaar ook goede voornemens gemaakt maar zo af en toe laat ik het nog wel eens wat hangen;-) zo staat er nog een kruiwagen vol onkruid en daar hangt dan nog een emmer aan met handschoenen, schopje, mes, … en die schup moet daar ook ergens liggen, met de modder er nog aan vrees ik, dus nie echt goe bezig 😉

 2. Dit doet me zo aan mijn vader denken ! Nooit of te nimmer werd zijn werkmateriaal weggehangen (op een vaste plaats, uiteraard !) zonder dat het mooi afgekuist was. Hij heeft waarschijnlijk gans zijn getrouwd leven met 1 stuk van elks gedaan. Deze appel is echter ver van de boom gevallen op dat vlak. Verder dan het voornemen om alles netjes te houden kom ik niet.
  Misschien moet ik eens mijn leven beteren …

 3. Oeioei, ik ben heb nog minder respect dan Rebelse Huisvrouw. Ik weet zeker dat er nog twee stuks buiten liggen, sinds zondagavond…

  • Dat is alvast een eerste stap in de goede richting, het besef;-). ’t Probleem met onze zware grond is dat je zo’n spade met natte grond aan bijna niet proper te krijgen is.

 4. Menck says

  Mijn gereedschap wordt na ieder gebruik gereinigd. Het wordt dan ook quasi dagelijks aangewend. Spades en schoppen worden regelmatig geslepen. Hetzelfde geldt voor kettingzaag en heggescharen.

 5. Mijn tuingereedschap heeft zijn plaats gekregen in een hoek van het tuinhuis. De meeste spullen hangen overzichtelijk aan de muur, op een enkele mesthaak (mijn favoriete gereedschap,ik heb er een 3-tal, allemaal uit grootvaders druivenserren) en “gritsel” (hark in ’t schoon vlaams) na. Onderhoud beperkt zich tot het af en toe eens reinigen met water en reparaties waar nodig. De snoeischaar wordt wel enkele keren geslepen en afgesteld.
  Die spades staan daar wel echt te blinken ! 😉

   • De mesthaak gebruik ik o.a. voor het inwerken van compost, het losmaken van de grond als vervanging van spitten, wieden,.. . Ik heb er in verschillende maten, zowel in breedte als in “diepte”.

 6. Oei – oei. Alhoewel ik een fan ben van Goed Gerief, spring ik er niet respectvol genoeg mee om. Ik vrees dat ik ook gereedschappen staan heb die niet ongecensureerd op mijn blog zouden mogen. Maar je hint is goed verstaan – de winter is de uitgelezen periode om hier eens iets aan te doen 😉

 7. Het tuingereedschap staat hier onder een afdak en het waait regelmatig allemaal om… Ik denk dat ik ook maar eens serieus met tuingereedschaponderhoud moet beginnen!

 8. Ik probeer om het gebruikte gerief proper binnen te zetten maar daar blijft het dan ook bij. Maar er is beterschap in zicht eens het nieuwe tuinhuis af is. Dan is er voor alles een plaatsje en is er – belangrijk – overzicht!

 9. Slechts de snoeischaren worden eens per jaar enigszins gereinigd en geslepen en krijgen en druppeltje olie.
  Verder worden spades, schepjes, drietand enz. in schuurtje / hokje gezet en zonder onderhoud wanneer nodig gebruikt. Maar buiten laten liggen probeer ik echt te voorkomen.
  Als ik van dit alles foto’s op mijn blog zou zetten kreeg ik meteen een opruimcoach op mijn dak 😉

 10. brubeck says

  Met groot schuldgevoel na dit gelezen te hebben ook de bekentenis dat mijn tuingereedschap stiefmoederlijk behandeld wordt. Bij deze neem ik me voor om dat anders aan te pakken.

  • Straks ga ik me nog schuldig voelen. Ik, die zijn gereedschap waarschijnlijk het hardst misbruikt, heb eens één keer mijn gerief gepoetst, en iedereen neemt goede voornemens en voelt zich schuldig 🙂

 11. Alles wordt behoorlijk goed onderhouden op het eigenwijze erf. Afwassen met water, laten opdrogen, weghangen. Af en toe slijpen. Onderkant grasmaaier schoonmaken na gebruik, kettingzaag uitblazen met perslucht op het eind van de dag, Bosmaaier schoonmaken, snoeischaar uiteen vijzen, schoonmaken en weer ineen zetten,… jaja, ik ben een pietje precies als het op mijn gerief aan komt 🙂
  Het enige wat niet gebeurt is winteronderhoud voor grasmaaier en co, maar tot nu toe nog geen nadelige gevolgen van ondervonden

 12. Pingback: Fiets | de Fruitberg

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s