Winterbloeiers?

De vleesbes (Sarcococca hookeriana var. humilis) staat nu aarzelend in bloei. Het is dus nog net iets te vroeg om echt te genieten van de heerlijke geur, maar wanneer de planten over een week of twee volop in bloei staan zou daar verandering moeten in komen (de planten zijn vrij jong maar toch bezaaid met knoppen).
Een mooie plant voor een schaduwplekje die een uitstekende nectar- en stuifmeelleverancier is voor bijen. Hier staat de plant vlak bij de achterdeur, zodat de donkere winters toch enigzins worden verzacht door het heerlijke parfum van de plant wanneer je de tuin instapt.

Door het zachte weer van de voorbije weken blijven sommige planten bloeien. Ik denk dat het na vannacht wel zal gedaan zijn…

De bloem van deze Rudbeckia is ondertussen al twee maanden aan ’t opengaan. Het is duidelijk onvoldoende warm voor de plant om écht te bloeien, maar toch niet koud genoeg om finaal ten onder te gaan. Ik zie hetzelfde fenomeen bij enkele Echinacea’s.

Deze Scabiosa ohraleuca is nog steeds aan ’t bloeien, een echte topper want het was één van de eerste planten die vorig jaar begon te bloeien. De plant is ook wintergroen! De bloemen zijn nu wel iets midner gelig dan tijdens het seizoen.

15 gedachten over “Winterbloeiers?

  1. De doorbloeiende rozen pronken hier ook nog met (enkele) bloemen. Het is een apart beeld medio januari maar niet uitzonderlijk. Dat kan echter bezwaarlijk beweerd worden over Rudbeckia’s of Echinacea’s.
    Knappe foto’s, overigens.

      1. Dat klopt als een bus. Ik heb twee kleuren in de doorbloeiers: donkerroze (is nu bleekroze) en wit (is nu vuilroze). Dat zal inderdaad een gevolg zijn van de koudere nachten. Mijn andere rozen zijn ‘David Austin’-rozen, eenmalige bloeiers (juni) die elk jaar al bloemloos de zomer induiken. 😉

    1. Alleen de eerste in een échte winterbloeier. De andere stoppen er normaal gezien mee vanaf de eerste vorst, maar aangezien die afwezig tekent tot nu toe, blijven ze doorbloeien. De Daphne bohlua van het volgende bericht is ook een winterbloeier

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: