Eerste Gezicht Jaargang 1 / 9

Het is opnieuw tijd voor een aflevering Eerste Zicht , een stokje dat vorig jaar in mei werd gegooid door Annetanne. Iedere eerste dag van de maand tonen meerdere bloggers een overzichtsfoto van hun tuin, om de evolutie van die tuin te laten zien.
Zoals steeds is iedere foto aanklikbaar, zodat je een véél groter exemplaar te zien krijgt en kan kijken of er onkruid in de borders groei (ik lig er niet van wakker).

Voortuin.

Dit deel van de grond begint de laatste maand verdacht veel op een tuin te lijken. De komende jaren moet alles nog dichtgroeien, maar ’t lijkt al een redelijk homogeen geheel.

Veel van de planten die je vooraan ziet zijn zaailingen die als tijdelijk vulling gebruikt worden en op termijn –  ten dele – plaats zullen ruimen voor andere planten. Grootste verandering ten opzichte van vorige maand : de lavendel (vooraan links op de foto) staat in bloei. Ook de zonnebloemen (wat verderop in de achtergrond) en de Verbena bonariensis zorgen voor kleur. Achteraan is de kasseiberg zo goed als verdwenen. Nieuw is hier ook de afboording in kassei voor houtsnipperpad richting fietsenstalling, één van de volgende weken wordt dit verder opgevuld met houtschors.

Slideshow : Evolutie http://supermasj.zenfolio.com/p898793373/slideshow.

Nectartuin

Dit stukje tuin oogt alweer iets voller. Dat is ten dele te danken aan een aantal planten die nu duidelijk een herfstoffensief hebben ingezet, maar ook omdat er nog enkele extra planten werden aangeplant. Vooral over de structuur van de gele border ben ik nu tevreden ( alles moet natuurlijk wel nog wat uitzetten). De grote Rudbeckia in de voorgrond is tijdens een zomerstorm afgebroken. Volgend jaar beter, hopen we dan.

> Slideshow : http://supermasj.zenfolio.com/p692170129/slideshow

Struikborder

De laatste maand dat hier een terrasloze foto wordt geplaatst, want midden september wordt het terras aangelegd (en direct daarna wordt het gazon ingezaaid). De bordervakken rond het terras zijn ondertussen ten dele ingevuld, merkwaardig hoe enkele planten meteen een wereld van verschil maken.

>En : http://supermasj.zenfolio.com/p627678542/slideshow

Tuin achter de woning

Weinig verandering ten opzichte van vorige maand, behalve de vele meters borderzoom die nu heel de tuin doorlopen.

Hopla!: http://supermasj.zenfolio.com/p964328696/slideshow

Schaduwtuin

Het gronddoek is nu weg, en de vegetatie lijkt grotendeels afgestorven te zijn. De dikke laag compost (5 cm) zou moeten helpen om de klus helemaal te klaren. Er zal hier de komende dagen nog heel wat geschoven worden met alle planten, midden september wil ik beginnen met planten (maar eerst nog een geschikt beplantingsschema uitdokteren.

Voilà : http://supermasj.zenfolio.com/p574527728/slideshow

Pruimenhaag

De zwarte plastiek links dekt een deel van de tuin af dat al minstens 5 keer van bestemming is gewijzigd. Dit stukje tuin ( 4 x 6 m) zou eerst een plekje voor de kinderen worden (maar weinig interesse op hun leeftijd), vervolgens een kruidentuin (maar die is op een veel zonnigere plaats aangelegd). Een beetje later stond in de plannen een serre ingetekend. Begin dit jaar zou er een bloemenweide komen, in mei werd het bestemmingsplan nogmaals gewijzigd naar een pluktuin. Dat plan heeft evenwel moeten wijken voor het aanleggen van een waardplantenhoekje, maar ik overweeg nu ook om er een bijenkorf te plaatsen, of toch een kleine pluktuin, of toch enkele waardplanten. Laten we stellen dat ik er nog niet helemaal uit ben.
De composthopen aan de fruitbomen zijn ondertussen mooi uitgevlakt.

Met de bijhorende slideshow http://supermasj.zenfolio.com/p692170129/slideshow

16 gedachten over “Eerste Gezicht Jaargang 1 / 9

  1. Jouw tuin is toch wel van een andere orde dan ons bescheiden stadstuintje 🙂 Fantastisch hoe je alles een andere functie geeft, zo veel leuke plekjes om te ontdekken.

  2. Elke keer weer spannend hoe het langzaam vordert en wat voller wordt. Ook het nadenken en dan weer veranderen van plan vind ik boeiend bij jou. En een bijenkorf om het bestuivingswerk in de fruittuin ter hand te nemen: ben benieuwd!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: