Zaad

Ontkiemende courgette

Het is lente! Tijd om te zaaien. Het is af en toe een omslachtig werkje dat veel precisie vergt, maar ’t heeft iets , zaaien, en dan wachten op het kiemen.

Vorige week zaaide ik in de voortuin bloemenweide B4 van ecoflora in. Aangezien dit een bloemenweide is van vaste planten, moet ik dit jaar niet rekenen op veel bloemen.

Verder zaaide ik ook het zaad uit dat ik vorig jaar verzamelde van enkele bloemen uit de tuin,  in twee grote zaaibakken. Ik verwacht zaailingen van Aquilegia, Verbascum chaixii, Verbena bonariensis, Cephalaria gigantea en Geranium pratense in deze twee zaaibakken. De eerste plantjes beginnen al te ontkiemen.

Na het zaaien ben ik wel vergeten om aan te duiden welke planten ik waar uitzaaide in de zaaibakken, ik ga er dan maar van uit dat ik de plantjes wel ga herkennen als jonge kiemplantjes. Maar die witte en blauwe akelei uit mekaar houden gaat al héél wat moeilijker zijn.

Ik moet zeggen dat dat een vast patroon is bij mij, onvoldoende noteren bij het zaaien of stekken.
Zo weet ik met zekerheid waar ik basilicum,  peterselie en het bieslook heb gezaaid in de kruidentuin, maar van de dragon, koriander en dille weet ik dat niet meer.
En er staan hier ook nog een verzameling stekken waarvan ik ben vergeten de namen te noteren. Drie verschillende soorten Hydrangea, dus dat wordt moeilijk om ’t verschil te zien vrees ik. Ik had ze mooi apart gezet, maar MadaMasj heeft ze op een bepaald ogenblik samengezet.

Vorige week zaaide ik ook twee pompoenrassen (‘Small sugar’ en ‘Futsu Black’) en vier courgetterassen (‘tromba d’albenga’, ‘gele courgette’, ‘black zuchini’ en ‘tondo de Nice’). Met twee planten per ras zou ik ook dit jaar geen courgette of pompoen tekort mogen hebben. De eerste zaden zijn al aan ’t kiemen.

Volgende week wordt ook de laatste hand gelegd aan de bloemenweide achterin de tuin, mengsel B1 van ecoflora. Direct daarna zaai ook de pastinaak, de zonnebloemen en de suikermaïs in volle grond. En dan is ’t gedaan voor dit jaar.

11 gedachten over “Zaad

 1. Hier kwam het eerste courgetteplantje gisteren ook piepen in de kweekbak. Ik koos gewoon voor een mengeling, dus ’t zal een grote verrassing zijn om te ontdekken welke zaadjes ik eruit koos 🙂 En in de moestuin vergeet ik het ook al eens te noteren, maar je ontdekt snel genoeg wat waar staat.

 2. ‘k Moet dringend mijn courgettes, komkommers enz. zaaien, maar het komt er maar niet van.
  Wat de akeleien betreft: die kruisen gemakkelijk, maar planten met witte bloemen hebben soms een iets lichtere bladkleur…
  Dragon gezaaid?? Da’s dan waarschijnlijk Russische dragon? Voor keukengebruik ben je beter af met de Franse dragon.
  Planten apart zetten met het idee ‘daar zet ik straks wel een naampje bij’ en een M. Zandeik (in mijn geval dan) die efkes orde wil scheppen in de chaos … ja, herkenbaar.

 3. Ja, het is nu lekker turen om te kijken welk zaad opkomt. Soms ben ik ineens heel gestructureerd met labeltjes – bijvoorbeeld bij drie soorten tomaten – zetten. Maar vaak komt dat er niet van en dan moet je maar hopen – net zoals je zegt – dat je daarna de soorten herkennen gaat.
  Ach, denk ik dan: het is hier geen kwekerij 😉

 4. Die small sugar was hier vorig jaar ontzettend productief. Voorzie wel genoeg plaats, want d plant neemt een behoorlijke oppervlakte in. We hebben n maart onze laatste pompoen opgegeten, ze bewaren ook heel goed.
  Hier zijn de plantjes ook gezaaid, verzet en herverzet, dus ja…determineren zeker?

 5. Mijn dames doen dat hier en ik merk dat die ook geen naamplaatjes zetten in de zaaibakken die binnen in huis staan. Maar wel in de tuin, daar staan van die gele plastieken naambordjes.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: