Hoogstamgeknutsel

“Waar zijt ge nu toch weer aan ’t doen” vroeg MadaMasj toen ik binnenkwam.

“De gesteltakken van de appelboom aan ’t uitbuigen, om ervoor te zorgen dat we een mooie boomvorm krijgen” zeg ik vol enthousiasme.

MadaMasj zucht eens diep. Maar over drie maanden mag die lelijke groene bindgein al weg en ziet de boom er een pak beter uit.

Iemand van Velt vertelde op de cursus dat je zowiezo één boompaal moet plaatsen wanneer je een boom plant. “Als je rijk bent zet je er twee, want dat is nog beter. En wanneer je er drie zet, werk je in opdracht voor de gemeente”.

Ik gebruik zelf maar één boompaal. op de boompaal heb ik een dikke plank vastgeschroefd met twee schroeven van 8 x 120 mm. De panlatten zijn daarna vastgemaakt rond de boomstam. De boom wordt in die driehoek verankerd met bindgein. De panlatten dienen ook als basis voor het bindgein voor het uitbuigen.

Over drie maanden zijn de takken uitgebogen, dan gaan de panlatten er mee af en worden ze vervangen door een beetje robustere planken (voor dat soort werkjes gebruik ik overschotjes en die had ik nu even niet voorhanden)

8 gedachten over “Hoogstamgeknutsel

 1. Da’s een hele stelling.
  Zelf zet ik alleen boompalen als de kruin beduidend groter is dan het wortelgestel. Ooit eens gelezen dat bomen een beter wortelgestel kweken als je geen boompaal plaatst. En tot op heden is er hier nog geen enkele boom omgekieperd….

 2. Boompalen, daar blijven de meningen inderdaad over verdeeld…
  Bij sommige onderstammen van fruitbomen/appelbomen heb je die inderdaad nodig, en zelfs het hele boomleven lang, maar voor ‘bomen met eigen stam’ is dat niet zonder meer vanzelfsprekend:
  Dan wordt ook wel eens aangeraden om hooguit één (korte) boompaal te zetten, waarmee de boom op ongeveer 50 cm (!) hoogte wel steun krijgt, maar waarbij de stam hogerop wel voldoende de kracht van de wind zélf moet trotseren, wat vervolgens het verankeren van de wortels bevorderd.
  Bij andere dan fruitbomen zetten wij dan ook nooit boompalen.

 3. Ik zet ook altijd een (korte) steunpaal bij jong geplante boompjes, al was het maar om de beschermkooi (tegen schapenvraat) aan te bevestigen. Na een paar jaar staat de boom dan stevig genoeg en gaat de paal er uit. Enne, dat uitbuigen; voorbeeldig gedaan!

 4. @zandeik, Annetanne en bart : er wordt inderdaad veel over gediscussieerd. Laagstamappelaars en -perelaars moeten een steun hebben, anders waaien ze om bij de eerste de beste storm.
  Voor hogere bomen zou de boompaal dienen om ervoor te zorgen dat de boom mooi recht groeit maar ook om de hergroei te bevorderen: door de boom te verankeren kan de wortelkluit niet bewegen zodat de nieuwe haarworteltjes niet stuk gaan.
  Na drie jaar gaat een boompaal er bij mij uit.
  @ludo: bij deze hoogstam buig ik nu uit om een mooie boomvorm te krijgen, fruit is iets voor over 4-5 jaar.

 5. Ik sluit me volledig aan bij het verhaal van de korte boompalen; ze bieden afdoende steun en zorgen voor een steviger wortelgestel.
  O ja: als je, zoals ik, aan de kust woont, zet je maar beter ALTIJD boompalen bij jonge bomenaanplant. Twaait! 😉

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: