Winterbescherming

15 jaar geleden zag ik tijdens het nieuws een reportage over een koudegolf in New York. -20° C was het daar, en toch filmden ze iemand die in een hemd met korte mouwen de vuilnisbakken aan ’t buiten zetten was. ‘Having Cold is a State of Mind’ zie hij. Sindsdien heb ik daar mijn lijfspreuk van gemaakt.
Ik heb al jaren geen winterjas meer gedragen, en loop buiten rond in een hemd en een dunne trui.

Probleem is dat de kinderen met dat idee gaan lopen, en er nog een schep bovenop doen. Tot eind november reed de jongste in huis nog in korte broek met de fiets naar school, maar toen het -5°C was ’s morgens hebben we hem verplicht een lange broek aan te doen (men zou ons nog gaan aanklagen voor kindermishandeling). Sindsdien loopt hij in lange broek rond, maar gisteren liep hij wel op blote voeten door de tuin om de kat te gaan zoeken.

Vanmorgen kwam hij naar beneden in lange broek en sweater.
MadaMMasj ‘Je gaat toch een jas aandoen op de fiets’ 
‘Neen’
‘Doe dan op zijn minst handschoenen, een sjaal of een muts aan’
‘Maar neen’
‘Maar je gaat het echt koud hebben’
‘Dat is niet waar’
Zijn oudere broer kwam met vergelijkbare klederdracht de keuken binnen, met dezelfde discussie als gevolg.

Discussiëren heeft geen zin, en ik vermoed dat het allemaal niet veel kwaad kan.

Met de druiven, kiwi’s, kiwibessen, de wintergroene blauwbes ‘Sunshine Blue’, de perzikken, abrikozen en amandelaar ben ik ook geen discussie begonnen. Die heb ik gisterenavond allemaal een lekker warme winterjas gekregen om vorstschade te vermijden (goed voornemen : de volgende keer doe ik dat tijdens het week-end, zodat ik niet om 22h00 ’s avonds met een hoofdlamp in de tuin vliesdoek moet zitten aanbrengen). De vijgen in potten zijn vrij vlot – dank zij mijn nieuwjaarscadeau – in de tuinberging geplaatst (ook dat kan in het week-end).
Eigenlijk ben ik dus een slechte vader. Ik verzorg mijn fruitstruiken beter dan mijn bloedeigen kinderen 😉

De voorspelde sneeuw was vannacht niet op de afspraak. Eén of hooguit 2 cm sneeuw hier. En dat is jammer, niet alleen vanuit esthetische overwegingen, maar ook omdat die sneeuw een goede bescherming is tegen de aangekondigde winterkou (er wordt -8 en -9°C voorspeld woensdag en donderdagnacht).  Maar volgens de huidige voorspellingen zou het volgende week al terug iets zachter worden, dus is het ook geen echt probleem.

12 gedachten over “Winterbescherming

 1. Brrr…. nieren warmhouden, zei men vroeger. Diehards, de mannen in huize Supermash!
  Maar het is fijn dat er wat sneeuw ligt – hier in het noorden komt vandaag niets bij – want dat is een uitstekende isolatie.

 2. Er bestaat geen slecht weer, er bestaat alleen slechte kleding, zeiden ze vroeger. Maar dit is eerder kledingsloos, jullie methode 🙂 Ik krijg toch spontaan kniepijn als ik ga joggen en joggers in korte broek tegenkom…
  Ja, de sneeuw isoleert: geen ruiten te krabben dezer dagen! (we gniffelen nu even naar de mensen wiens auto buiten in de carport staat, als 'bescherming' tegen sneeuw)

 3. De fruitbomen niet. Wel de jonge druivelaars (jonge druivelaars zijn niet geheel winterhard, ik heb vorig jaar veel winterschade gehad, ik heb alleen de druivelaars die ik nog aan 't opgroeien ben afgedekt, dus planten die nog geen potlood dik zijn), de exoten (kiwi, kiwibessen) en de net geplante abrikozen, perzikken en amandelen. Ik denk dat de kiwibessen ook nog zonder winterbescherming zouden kunnen, maar heb het toch maar gedaan.

 4. De kiwibessen te onzent hebben zelfs de zeer strenge winterprik van eind januari / begin februari van vorig jaar overleefd zonder bescherming. Enfin, zonder extra bescherming, want ze staan sowieso enigszins beschut.

  Net als jij ben ik ook zo 'nen heten'. 😉 Altijd rap te warm. Zo ook gisteren tijdens een winterse sneeuwwandeling met mijn madam: al na tien minuten was mijn jas uit.
  's Zomers onderga ik bijwijlen een echte lijdensweg. Vandaar dat het ook niet bepaald mijn favoriete seizoen is.

 5. Hier geen beschutting, en eigenlijk hebben ze geen vorstbescherming nodig zolang ze niet uitlopen. Maar nu ik toch bezig was even doorgedaan.
  Vandaag afgezien in een veel te warme vergaderzaal. Ik wou de venster openzetten maar een vrouwelijke deelnemer had het koud, dus heb ik … afgezien

 6. Hier staat de auto gewoon buiten. Af en toe wel kjrabben dus. Aangezien ik niet jog, ga je me ook nooit in korte broek zien joggen. Ik fiets daarentegen wel in korte broek vanaf 10°C

 7. 'T zal aan mij liggen hoor, maar ik snap niet goed wat er nu kan kapot vriezen aan pas aangeplante abrikozen, perzikken en amandelen, 't is toch niet de bedoeling dat ze dit jaar al oogst gaan geven?
  En ik blijf hier sukkelen om reacties te kunnen lezen en plaatsen ;-(

 8. Die abrikozen en perzikken? Eerlijk gezegd geen idee. Maar 't was een kleine moeite.
  Dat van die reacties snap ik echt niet,kan je me eens een screenshot doorsturen (supermasjapenstaartjegmail.com)? Staat ook niet geboekstaafd als een probleem van Blogger Dynamic views on-line, zelf heb ik er geen problemen mee…

 9. Vorig jaar zijn allebei mijn abrikozen (waren het jaar ervoor geplant) kapotgevroren. Stonden nochtans beschut (wel geen bescherming gegeven). De kersen die hetzelfde jaar geplant waren en minder beschut stonden hebben de winter prima overleefd.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: