Hoe plant ik een (fruit)boom?

Over de perfecte manier om bomen te planten bestaat heel wat discussie. Het hangt ook af van de grondsoort waar je die boom in plant.

Deze (intensieve) manier van werken werkt voor mij.

Vaak wil ik een boom op een welbepaalde plaats planten, bijvoorbeel mooi in de rij, met gelijke tussenafstanden. In dat geval bepaal ik de gewenste positie van iedere boom en plaats een bamboestok op deze positie.

Daarna breng ik vier korte (bamboe)stokjes aan in kruisverband rond deze bamboestok, zodat de koorden tussen deze stokjes mekaar net kruisen ter hoogte van deze bamboestok. Zo kan ik het plantgat uitgraven en achteraf toch de exacte positie voor de stam (of steunpaal) terugvinden. Plaats die bamboestokjes iets meer dan 1 meter van de uiteindelijke plantpositie, zodat ze niet storen tijdens de graafwerkzaamheden.

Ik heb de gewoonte een stevig plantgat te maken voor mijn bomen. Voor een laagstamfruitboom graaf ik een  put van 60 x 60 x 50 cm diep . Anderen zweren bij een kleiner plantgat om de bodem zo weinig mogelijk te verstoren. Ik schuif een mal van 60 x 60 over de bamboestok, en steek het plantgat af. Zo ben ik er zeker van dat ik mijn plantgat voldoende groot maak, zonder het té groot te maken . Zo past het mollennet dat ik nadien zal aanbrengen om woelmuizenvraat tegen te gaan.

 

Ik verwijder de mal en begin te graven. Van zodra het gat voldoende diep is uitgegraven span ik opnieuw draden tussen de bamboestokjes. Zo vind ik makkelijk de gewenste plantpositie terug.  Ik breng een steunpaal aan.

In theorie plant ik alle bomen met zo’n boompaal. Omdat (de meeste) laagstamonderstammen voor appelaars en perelaars onvoldoende wortelen voorzie ik ze van een permanente steunpaal uit kastanjehout. De onderstammen van laagstampruimelaars en -kerselaars worden met een tijdelijke boompaal uit niet-geimpregneerd dennehout geplant, de onderstammen van deze bomen (Saint-Julien A en Gisella 5) maken na enkele jaren een voldoende sterk wortelgestel aan.
Deze steunpaal zet ik steeds ten zuidwesten van de boom (dominante windrichting) en ram die nog eens 20-30 cm dieper in de grond.

Zelf breng ik systematisch een mollennet aan in de plantput om woelmuizenvraat te verhinderen.

Daarna meng ik de grond van de plantput met goed verteerde compost of bodemverbeteraar en vul de put. Ik maak een heuveltje in het midden van de put, en laat de boom boven op dit heuveltje rusten. Door dit heuveltje kan ik de wortels mooi in een natuurlijke positie draperen over het gehele plantgat
Ik maak dit heuveltje net voldoende hoog zodat de boom op dezelfde plantdiepte staat als bij de boomkweker (met de entplaats boven de grond ). Hou daarbij ook rekening met het inzakken van de bodem. Wortels die te lang zijn kort ik in (zeker niet dubbelplooien!).

Ik maak de boom vast aan de steunpaal en vul het plantgat verder op, en druk de aarde goed aan. Daarna geef ik de boom water.

Daarna maak ik de boom nog een tweede keer vast  aan de boompaal. Een boom planten op deze manier kost ongeveer 40 minuten . Ik knip tenslotte het mollennet 5 cm boven de grond af.

Kweepeer ‘Vranja’ is nu geplant

Ik snoei de planten nog niet. Ik wacht daarvoor tot in februari – maart, op een moment dat het enkele dagen droog is geweest (en droog zal blijven). Dat is ook het ideale moment om de takken uit te buigen.

11 gedachten over “Hoe plant ik een (fruit)boom?

 1. Dit is echt een cursus boomplanten! Dat mollennet is nieuw voor mij, in sommige situaties lijkt me dat heel handig.
  En dat precieze meten met touwtjes en zo, dat past echt bij de structuur van de Fruitberg. Wat zal het daar de komende jaren een feest worden!

 2. Kan je wat meer vertellen over dat mollennet? Van wat soort materiaal is het gemaakt? Hoe groot zijn de gaten?

  Mollen vreten normaal geen wortels aan, maar ik heb de indruk dat woelratten/woelmuizen dankbaar gebruik maken van hun gangen. Ik heb op een paar websites mollennetten gevonden, maar dat schijnen allemaal plastic netten te zijn. Ik kan me niet voorstellen dat die een woelrat gaan tegenhouden.

  1. Dat zijn kunstofnetten, maar erg stug. De beestjes komen daar volgens mij niet door (ik zie overal graafsporen buiten de netten)
   Woelmuizen gebruiken de gangen van mollen , maar mollen eten ook jonge woelmuizen…

 3. Is die boompaal niet te lang? De takken gaan er toch tegenaan schuren? Ik zou denken dat de boompaal niet veel hoger hoeft te komen dan de plaats waar je de boom vastbindt…

  1. Daar wordt heel wat over gediscussieerd. De paal is hier zo lang om de harttak goed op te kunnen binden. En als je de gein in een 8 vorm rond de harttak en paal bind, valt dat schuren wel mee

  2. Ik moet niet zo laat antwoorden op reacties, want dan zijn mijn antwoorden niet volledig. Dit zijn laagstammen, en alle appel- en perenlaagstammen moeten een permanente steun hebben om dat de wortels onvoldoende houvast hebben/geven. Die moet dan echt +- 2 m hoog komen. Voor een kweepeer (zoals hier op de foto, is dat niet van belang en zou een korte steunpaal ook lukken (maar dan kan je de harttak niet mooi omhoog leiden), net zoals voor pruimen en kersen (die geen permanente steunpaal nodig hebben)

 4. Beste , zijn uw bomen nog steeds beschermd tegen de vraat van woelratten na al die jaren , kan je mij laten weten dat er geen woelratten doorkunnen gr .

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: